Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γερμανία δίνει νέα ώθηση στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στα μπαλκόνια (Reuters)

Η Γερμανία δίνει νέα ώθηση στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στα μπαλκόνια (Reuters)
Η ζήτηση για ηλιακά συστήματα μπαλκονιών, τα οποία συνήθως κοστίζουν μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ αυξήθηκε το 2023
Η κάτω βουλή της Γερμανίας ενέκρινε νομικές τροποποιήσεις που επιτρέπουν πιο εύκολα σε σχέση με πριν στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές διαμερισμάτων να εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ στα μπαλκόνια τους, καθώς η χώρα επιδιώκει να αυξήσει την υιοθέτηση της καθαρής πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν αργά την Πέμπτη (4/7), εισάγουν ένα «προνομιακό μέτρο» στη νομοθεσία περί ενοικίασης και ιδιοκτησίας ακινήτων που επιτρέπει τις συνδεδεμένες με πρίζα ηλιακές συσκευές, καθιστώντας δύσκολο για τους ιδιοκτήτες και τις ενώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων να εμποδίσουν την εγκατάστασή τους.

«Το δικαίωμα συλλογής ηλιακής ενέργειας είναι έτσι νομικά κατοχυρωμένο. Αυτό αποτελεί απτή προστασία του κλίματος ενώ θα αυξήσει περαιτέρω την αποδοχή της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Carsten Körnig, επικεφαλής της ένωσης ηλιακής ενέργειας BSW.

Μια νέα σελίδα για την πράσινη μετάβαση της χώρας

Οι αλλαγές είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μια χώρα όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει σε ενοικιαζόμενα σπίτια και να βοηθήσουν το Βερολίνο να επιτύχει τον στόχο της κάλυψης του 80% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Οι μεταρρυθμίσεις θα ισχύσουν για συστήματα ισχύος έως 2.000 W που χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει άμεση ανάγκη αλλαγής των μετρητών ενέργειας.

Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τον τερματισμό της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία στρέφεται όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος,αναφέρεται ότι η ζήτηση για ηλιακά συστήματα μπαλκονιών, τα οποία συνήθως κοστίζουν μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ αυξήθηκε το 2023.

Περίπου 550.000 συσκευές βρίσκονται σε λειτουργία, οι μισές από τις οποίες εγκαταστάθηκαν το 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία της BSW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης