Ενέργεια

Σε χαμηλό διετίας οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη τον Ιούνιο

Σε χαμηλό διετίας οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη τον Ιούνιο
Το WTI διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 83 δολάρια, ενώ το αργό τύπου Brent βρίσκεται κοντά στα 87 δολάρια ανά βαρέλι
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη μειώθηκαν τον Ιούνιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με το Oil Price, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από στοιχεία της Kpler, τα οποία δείχνουν επίσης ότι ο μέσος ημερήσιος όρος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 1,45 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή 14% κάτω από τα μέσα επίπεδα εξαγωγών του Μαΐου και 27% μείωση από τον Ιούνιο του 2023.

Το Οil Price επεσήμανε τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του αργού τύπου Brent και του West Texas Intermediate, γεγονός που καθιστά το τελευταίο ακριβότερο για τους αγοραστές.

Το WTI διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 83 δολάρια, ενώ το αργό τύπου Brent βρίσκεται κοντά στα 87 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, το WTI συμπεριλήφθηκε πέρυσι στη σύνθεση του δείκτη αναφοράς του αργού τύπου Brent, επηρεάζοντας τη συνολική τιμή και συνδέοντάς την πιο στενά με την τιμή του αμερικανικού δείκτη αναφοράς.

Συνολικά μειωμένες οι αμερικανικές εξαγωγές τον Ιούνιο

Οι συνολικές αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης τον περασμένο μήνα, από 4,21 εκατομμύρια τον Μάιο, σε 3,94 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το αμερικανικό benchmark έχει γίνει το κυρίαρχο μέλος της σύνθεσης του αργού πετρελαίου Brent λόγω της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Platts, το WTI Midland καθορίζει την τιμή του Brent σε ποσοστό άνω του 50%.

Η αλλαγή στη δυναμική καθορισμού της τιμής του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς ήρθε λόγω των εξαγωγών ρεκόρ αργού από τις ΗΠΑ στο τέλος του 2023, όταν ο ημερήσιος μέσος όρος έφτασε τα 2,94 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Kpler.

Τα μισά από αυτά, δηλαδή τα 1,71 εκατομμύρια βαρέλια, πήγαιναν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η πρόσφατη πτώση οφείλεται βασικά στο κόστος των μεταφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης