Τι είπαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΔΕΥΕΠ και του ομίλου Κοπελούζου στην 28η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση
Για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μίλησαν οι Γιάννης Καρύδας (διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου) και Αριστοφάνης Στεφάτος (διευθύνων σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια της 28ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου
Στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ευρύτερη περιοχή και το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ανάγκη να επιταχυνθούν τα projects για την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «διεύρευνσης» των ενεργειακών «συνόρων» της Ευρώπης, που σήμερα περιορίζονται μεταξύ άλλων από περιβαλλοντικούς και οικιστικούς περιορισμούς. Έδωσε βάρος στο project GREGY για τη μεταφορά 3.000 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Τόνισε ότι τέτοια έργα φέρνουν επίσης θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και χαμηλότερες τιμές, ενώ συμβάλλουν στη σταθερότητα. Σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα τυχερή από την άποψη της ηλιοφάνειας και των ανέμων και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθεί στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς πολιτικής και συνεργασιών με άλλες χώρες.
Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος, ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων)
Η Ελλάδα είναι από τα κορυφαία παραδείγματα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ο από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) Αριστοφάνης Στεφάτος, προσθέτοντας ότι είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν τον τομέα. Επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ θέλουν χώρο, και αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στα όρια της χωρητικότητας όσον αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών, όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων και αναφέρθηκε στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες, όπως είπε, αναμένεται πρόοδος πολύ σύντομα. Επιπλέον, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, στην αποθήκευση ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό, στην αύξηση της χωρητικότητας εισερχόμενου LNG στην Ελλάδα καθώς, και στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα. Τέλος, έδωσε έμφαση στο project δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.
www.worldenergynews.gr