Ενέργεια

Γκάλι: Παρεμποδίζονται οι υποδομές αερίου από τις ρωσικές εισαγωγές - Ανησυχία για το market test του Κάθετου Διαδρόμου

Γκάλι: Παρεμποδίζονται οι υποδομές αερίου από τις ρωσικές εισαγωγές - Ανησυχία για το market test του Κάθετου Διαδρόμου

 Δυσκολεύονται οι εισαγωγείς LNG να προβλέψουν τις ροές στην Ευρώπη

 

Σε μια περίοδο αστάθειας και μεταβλητότητας βρίσκεται η αγορά αερίου, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος έχει κατακλυστεί από φθηνό ρωσικό αέριο, δυσκολεύοντας τους εισαγωγείς LNG να κάνουν προβλέψεις και να δεσμεύσουν χωρητικότητες στα έργα υποδομής.
Στο πλαίσιο αυτό παρεμποδίζονται να αναπτυχθούν κρίσιμα έργα υποδομής αερίου, τα οποία όμως πρέπει να χρηματοδοτηθούν.
Αυτό είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ριτα Γκάλι, τονίζοντας ότι οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου ανέρχονται στο 60%. Σημειώνεται ότι πριν δύο ημέρες ξεκινήσε το κρίσιμο market test για τον Κάθετο Διάδρομο προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δεσμεύσουν χωρητικότητες ώστε το έργο να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Ωστόσο, τα σήματα της αγοράς δεν είναι θετικά καθώς οι εισαγωγείς αερίου δεν θέλουν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις, σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Όπως είπε το ρωσικό αέριο έχει κατακλύσει την Ανατολική Μεσόγειο και πωλείται φθηνά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι εισαγωγείς LNG να προβλέψουν τις ροές αερίου στην Ευρώπη.
Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει για να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας φυσικού αερίου, εξάγοντας 8,5 bcm αερίου. Υπενθύμισε ότι το 2022 ήρθαν στην Ελλάδα 80 φορτία LNG και οι εισαγωγές από τη Ρωσία είχαν μηδενιστεί. Ενώ τώρα συμβαίνει το ανάποδο.

Σημαντικός ο ρόλος του φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση

Η κυρία Γκάλι τόνισε επίσης τη σημασία του φυσικού αερίου για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, καθώς διευκολύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Σημείωσε ότι μπορεί κάποιες μέρες στο ενεργειακό μίγμα το 60% να προέρχεται από ΑΠΕ αλλά υπάρχουν και άλλες μέρες που το 60% του ενεργειακού μίγματος προέρχεται από το φυσικό αέριο. Η ισορροπία που προσφέρει στο ηλεκτιρκό σύστημα το φυσικό αέριο, και η επιτυχημένη συνύπαρξη των ΑΠΕ με το φυσικό αέριο επιτρέπει στις ΑΠΕ να αναπτυχθούν.

Ξεκίνησε το market test για τον Κάθετο Διάδρομο

Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει το market test για τον Κάθετο Διάδρομο, από προχθές 2 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει 11 ημέρες μέχρι τις 12 Ιουλίου. Ακολούθως ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.
Τον Αύγουστο του 2024 θα πραγματοποιηθεί η προκαταρκτική κατανομή δυναμικότητας και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Οικονομικής Δοκιμής (Economic Viability Test, EVT) στις 31 Αυγούστου 2024, ημερομηνία που λαμβάνει χώρα και η κατανομή δυναμικότητας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 υπολογίζεται ότι θα έχουν υλοποιηθεί οι Συμφωνίες Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Gas Transmission Agreements, GTAs).

Οι νέες επενδύσεις για την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ πρέπει να γίνονται μόνο στη βάση εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος των χρηστών. Γι αυτό και για πρώτη φορά ζητά η συμμετοχή των χρηστών στις επενδύσεις να φτάνει το 70% ενώ στις μέχρι σήμερα επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ ανερχόταν στο 50%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης