Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Από Φθινόπωρο θα εξετασθεί το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για το WACC

ΡΑΑΕΥ: Από Φθινόπωρο θα εξετασθεί το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για το WACC

Ζητά να προσδιορισθεί στο 8,2% έναντι 7,66% που ισχύει σήμερα

 

Θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εξεταστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), το αίτημα του για αύξηση του WACC εν όψει της νέας ρυθμιστικής περιόδου που ξεκινάει το 2025.
Ο Διαχειριστής μετά την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου Εσόδου για την οποία μάλιστα υπήρξε παρέμβαση προς τη ΡΑΑΕΥ και από την Maquarie η οποία ως γνωστόν κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, υπέβαλε και το αίτημα του για το WACC της νέας περιόδου. Σύμφωνα με αυτό το νέο WACC θα πρέπει να προσδιοριστεί στο 8,2% έναντι 7,66% που ισχύει σήμερα.

Πρόκειται για ένα αίτημα που κατ΄ αρχήν κρίνεται ως αρκετά υψηλό από τη ΡΑΑΕΥ γεγονός που προοιωνίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών για να ληφθεί οριστική απόφαση. Πολύ δε περισσότερο που η ΡΑΑΕΥ αναζητεί τρόπους για να βάλει φρένο στα συνεχή αιτήματα των Διαχειριστών τόσο του ηλεκτρικού συστήματος, όσο και του συστήματος του φυσικού αερίου, για αυξήσεις των WACC οι οποίες βεβαίως οδηγούν σε αύξηση των τελών χρήσης που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Με δεδομένο δε ότι το νέο WACC του ΔΕΔΔΗΕ θα ισχύσει από το επόμενο έτος πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ΡΑΑΕΥ θα ασχοληθεί με το θέμα το Φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε νέα μεθοδολογία υπολογισμού, του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο οποία προβλέφθηκε ο έλεγχος ορισμένων από τις λειτουργικές δαπάνες του Διαχειριστή. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν, θα τίθενται υπό έλεγχο προκειμένου να διασφαλίζεται το μικρότερο δυνατό κόστος για τον καταναλωτή και αντίστροφα το μέγιστο δυνατό όφελος.

Κοινωνικοποίηση της Ρεβυθούσας

Εξάλλου στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η ΡΑΑΕΥ να περιορίσει τα τέλη χρήσης των δικτύων πρόσφατα απέρριψε το αίτημα του ΔΕΣΦΑ για διατήρηση του ποσοστού κοινωνικοποίησης της Ρεβυθούσας στο 50%. Επρόκειτο για σημείο τριβής μεταξύ ΡΑΑΕΥ και ΔΕΣΦΑ καθώς προηγούμενη απόφαση της ΡΑΑΕΥ του 2023 προέβλεπε μηδενισμό του ποσοστού κοινωνικοποίησης για το υπόλοιπο της Ρυθμιστικής περιόδου, δηλαδή για τα έτη 2025-2027 και την εκ των υστέρων επαναξιολόγηση του σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Σημειώνεται, ότι ΔΕΣΦΑ και ΡΑΑΕΥ βρίσκονταν σε συζητήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το θέμα, με την πλευρά του Διαχειριστή να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η φόρμουλα της κοινωνικοποίησης του κόστους σε ποσοστό 50%.

Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή είχε τοποθετηθεί υπέρ της τροποποίησης της φόρμουλας σε εκ των υστέρων κοινωνικοποίηση εφόσον προκύψει πρόβλημα. Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος άνοιξε τον δρόμο για την οριστικοποίηση των τιμολογίων χρήσης της υποδομής, τα οποία αναμένεται να ισχύσουν αρχής γενομένης από τις δημοπρασίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, η κοινωνικοποίηση της Ρεβυθούσας γινόταν σε ποσοστό 50%, κάτι που σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, δεν προκύπτει πλέον ανάγκη να συνεχιστεί, δεδομένου ότι η υποδομή της Ρεβυθούσας έχει ανακτήσει το κόστος της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης