Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Η EDF εγκαταλείπει το πυρηνικό έργο Nuward

Γαλλία: Η EDF εγκαταλείπει το πυρηνικό έργο Nuward
Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για το έργο, το οποίο συνίσταται στην κατασκευή ενός ζεύγους SMR ισχύος 170 MW
Το έργο Nuward της γαλλικής ενεργειακής EDF, με κόστος κοντά στο 1 δισ. ευρώ, «αντιμετώπιζε τέτοιες τεχνικές δυσκολίες» που «έπρεπε να επαναπροσανατολιστεί ριζικά», δήλωσε στέλεχος της EDF στο Energy Market Price, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επιβεβαίωσε δημοσίευμα της τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας L'Informe ότι αποφάσισε να αλλάξει το σχέδιο.

Η EDF έπρεπε να απλοποιήσει τον σχεδιασμό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς, η οποία περίμενε αντιδραστήρες με δοκιμασμένες τεχνολογίες και ελεγχόμενο κόστος κατασκευής, ανέφερε η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για το έργο, το οποίο συνίσταται στην κατασκευή ενός ζεύγους SMR ισχύος 170 MW.

Η κρατική EDF υπέβαλε τότε φάκελο ασφαλείας στην αρχή πυρηνικής ασφάλειας ASN της Γαλλίας στο πλαίσιο του σχεδίου.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η EDF δήλωσε ότι θα επιμείνει στα σχέδιά της για SMR στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία NuScale Power απέσυρε το σχέδιό της για την κατασκευή SMR στις ΗΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία βασίζεται στους SMR ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου της για την τόνωση της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο Nuward αναπτύσσεται από το 2019 από μια κοινοπραξία εταιρειών που περιλαμβάνει την EDF, την Naval Group, την TechnicAtome, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA), την Framatome και την Tractebel, ενώ η κατασκευή του αναμενόταν να ξεκινήσει το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης