Έως και τα 6 εκατ. ευρώ μπορεί να φθάσει το πρόστιμο
Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα των απωλειών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που… «χάνεται».
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ύψος των απωλειών φθάνει στο 18% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αν υπολογίσει κανείς ότι το εγκεκριμένο ύψος των απωλειών από τη ΡΑΑΕΥ βρίσκεται στο 13,5% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας το αποδεκτό ύψος των απωλειών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% με 8%.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού υπολογίζεται ότι το κόστος της ενέργειας που «χάνεται» ξεπερνάει τα 500-700 εκατ. ευρώ τα οποία βεβαίως πληρώνουν όλοι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος αφού οι προμηθευτές συνυπολογίζουν και αυτό το κόστος για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους.
Τρεις αιτίες
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν αυτές τις τεράστιες απώλειες σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι τρεις.
Κατ΄ αρχήν η μεγάλη διείσδυση μικρών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, δηλαδή κυρίως τα μικρά φωτοβολταϊκά που σύμφωνα με τον Διαχειριστή είναι ανορθολογικά κατανεμημένα στο δίκτυο αυξάνοντας τις απώλειες.
Ο δεύτερος λόγος είναι η απουσία καταμετρήσεων σε αρκετές χιλιάδες καταναλωτές καθώς πρόκειται για κλειστά σπίτια, ή καταστήματα, εξοχικά κλπ. Πάντως σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ στη μείωση του προβλήματος θα συμβάλει η μηναία καταμέτρηση στην οποία προβλέπεται να φθάσει στο 100% των παροχών έως το τέλος Ιουλίου.
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος των υψηλών απωλειών είναι βεβαίως οι ρευματοκλοπές. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πήρε τεράστιες διαστάσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνεχίστηκε με την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια της της ενεργειακής και συνεχίζεται αμείωτο έως σήμερα.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα των ρευματοκλοπών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ο Διαχειριστής έχει αυξήσει κατά 65% τους ελέγχους για τις ρευματοκλοπές το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Τι ζητά η ΡΑΑΕΥ
Πρέπει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επιβάλει αυστηρό χρηματικό πρόστιμο στον ΔΕΔΔΗΕ για το γεγονός ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο των απωλειών. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το πρόστιμο αυτό μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 6 εκατ. ευρώ, όμως φαίνεται ότι επί του παρόντος στόχος της Αρχής είναι να πιέσει τον Διαχειριστή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι να του επιβάλει ποινές. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα λύσει το πρόβλημα και ως εκ τούτου επί του παρόντος ζητείται από τον ΔΕΔΔΗΕ σχέδιο για την αντιμετώπιση του τεράστιου ύψους των απωλειών.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι προμηθευτές από την πλευρά τους έχουν ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ να λύσει το θέμα επιβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης καλύπτοντας κομμάτι του επιπλέον κόστους αλλά και κυρίως ζητώντας να μειωθούν οι απώλειες στα αποδεκτά διεθνώς επίπεδα.
www.worldenergynews.gr