Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rystad Energy: Τεχνητή Νοημοσύνη και EV θα εκτινάξουν τη ζήτηση ενέργειας στις ΗΠΑ

Rystad Energy: Τεχνητή Νοημοσύνη και EV θα εκτινάξουν τη ζήτηση ενέργειας στις ΗΠΑ
Παράλληλα, η Rystad Energy προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς τομείς θα αυξηθεί κατά 175 TWh μεταξύ 2023 και 2030
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ παρέμεινε σχετικά σταθερή σε περίπου 4.000 TWh από το 2010, αλλά καθώς ο εξηλεκτρισμός επιταχύνεται, αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Σύμφωνα με το Oil Price, η δημιουργία κέντρων δεδομένων και η μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, με την έρευνα της Rystad Energy να προβλέπει ότι μόνο αυτοί οι δύο τομείς θα προσθέσουν 290 TWh νέας ζήτησης έως το 2030.

Μέχρι το σημείο αυτό, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από εκείνα που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές.

Συνολικά, η συνδυασμένη επέκταση των παραδοσιακών κέντρων δεδομένων και των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με τις βιομηχανίες τσιπ, θα αυξήσει τη ζήτηση σωρευτικά κατά 177 TWh από το 2023 έως το 2030, φτάνοντας συνολικά τις 307 TWh.

Παρά το γεγονός ότι τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος ένα σχετικά μέτριο τμήμα της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, αυτό σηματοδοτεί υπερδιπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, τα οποία ανέρχονταν στις 130 TWh, τονίζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τοποθετηθούν ως παγκόσμιος κόμβος κέντρων δεδομένων.  

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-27_103853.png

Δεύτερος μεγαλύτερος καταλύτης τα EV

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αναδειχθούν ως ο δεύτερος σημαντικός καταλύτης για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά των ΗΠΑ έως το 2030. Το 2023, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των μεταφορών ανήλθε σε 18,3 TWh.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στις 131 TWh, κυρίως λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV).

Παράλληλα, η Rystad Energy προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς τομείς θα αυξηθεί κατά 175 TWh μεταξύ 2023 και 2030, με αποτέλεσμα η ζήτηση της χώρας να πλησιάσει τις 4.500 TWh.

Για την υποστήριξη αυτής της ανάπτυξης, η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να επεκτείνεται με υψηλούς ρυθμούς, υποβοηθούμενη από τα κίνητρα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Τα τελευταία χρόνια, η εξάρτηση από τον άνθρακα στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς η παραγωγή άνθρακα αναμένεται να μειωθεί, ενώ η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί.

Μεγάλη ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της παραγωγής άνθρακα, με την υποστήριξη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και τη μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Τα περισσότερα κράτη αγκαλιάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις μονάδες άνθρακα, σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο πράσινες και να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.

Συνολικά, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του μείγματος ενέργειας των ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 237 GW μεταξύ 2023 και 2030, ενώ η αιολική ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί κατά 78 GW.

Η ισχυρή ανάπτυξη από αυτές τις δύο πηγές θα πρέπει να είναι επαρκής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας που φέρνουν τα κέντρα δεδομένων και τα EVs στις ΗΠΑ, ενώ θα συνεχίσει να εκτοπίζει τον άνθρακα στο μείγμα παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης