Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Ισραήλ αυξάνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου - Chevron και Ratio επενδύουν επιπλέον 500 εκατ. δολ.  στο Λεβιάθαν  

Το Ισραήλ αυξάνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου - Chevron και  Ratio επενδύουν επιπλέον 500 εκατ. δολ.  στο Λεβιάθαν   

Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για την εξαγωγή επιπλέον 118 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου

 

Οι εταίροι στο κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan του Ισραήλ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν έως και 500 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνουν τη χωρητικότητά του αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα του για να τονώσει την οικονομία.

Ο υπουργός Ενέργειας Eli Cohen δήλωσε ότι η απόφαση να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα φυσικού αερίου που επιτρέπεται για εξαγωγές θα ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ και θα φέρει πρόσθετο απροσδόκητο κέρδος στην οικονομία.

Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για την εξαγωγή επιπλέον 118 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου, πέραν των 105 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που είχαν εγκριθεί προηγουμένως. Οι εταιρείες θα πρέπει ακόμα να λάβουν συγκεκριμένες άδειες εξαγωγής για τις πρόσθετες ποσότητες.

Η NewMed Energy του Ισραήλ  η οποία κατέχει μερίδιο 45,3% στο κοίτασμα Leviathan, ανακοίνωσε ότι οι εταίροι της σκοπεύουν τώρα να επενδύσουν 400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια σε μηχανολογικό σχεδιασμό και μακροπρόθεσμα στοιχεία για την επέκταση του πεδίου .

Πρόσθεσε ότι οι πρόσθετες εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 145 bcm εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Το Leviathan, το μεγαλύτερο από τα τρία υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ που εξάγει κυρίως στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, λειτουργεί από τη Chevron  ενώ συνεργάζεται και η Ratio Energies.

"Η ζήτηση για φυσικό αέριο στο Ισραήλ και στις περιφερειακές αγορές αυξάνεται και ως εκ τούτου προετοιμαζόμαστε να επεκτείνουμε την παραγωγή στο έργο Leviathan", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ratio, Yigal Landau.

 

Chevron: Yποστηρίζουμε την στρατηγική της χώρας

 Η Chevron σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με το Ισραήλ και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τη στρατηγική της χώρας να αναπτύξει τους ενεργειακούς πόρους της προς όφελος της χώρας και της περιοχής».

Το Leviathan παράγει επί του παρόντος 12 bcm ετησίως και αυτό σταδιακά θα ανέλθει σε περίπου 21 bcm ετησίως, ανέφερε η NewMed και τόνισε ότι ο όμιλος συνεχίζει να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες για την πώληση φυσικού αερίου στο εσωτερικό και διεθνώς.

Το Ισραήλ εξήγαγε 8,6 bcm φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2023, σημειώνοντας αύξηση 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Προμήθευσε επίσης την Ιορδανία με 2,9 bcm το 2023.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης