Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η φινλανδική Gasum σταματά τις ρωσικές εισαγωγές LNG μετά τις κυρώσεις της ΕΕ  

Η φινλανδική Gasum σταματά τις ρωσικές εισαγωγές LNG μετά τις κυρώσεις της ΕΕ   

 Η ρήτρα που ισχύει για τη Φινλανδία και τη Σουηδία  θα ισχύει από τις 26 Ιουλίου

 

 

Η φινλανδική Gasum, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη σκανδιναβική περιοχή, θα σταματήσει να αγοράζει και να εισάγει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία σύμφωνα με το Reuters.

«Η Gasum συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ και δεν θα αγοράζει ή εισάγει ρωσικό LNG από τις 26 Ιουλίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έπληξαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας.

 Αυτό περιλαμβάνει μια ρήτρα που απαγορεύει την αγορά ή εισαγωγή ρωσικού LNG μέσω τερματικών σταθμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΕ, που προστέθηκε κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τους επιτρέπει να ακυρώσουν ορισμένες συμβάσεις LNG.

 Ενώ άλλες κυρώσεις για το LNG στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου της ΕΕ δεν τίθενται σε ισχύ πριν από το επόμενο έτος, η ρήτρα για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα ισχύσει από τις 26 Ιουλίου.

 

Ανωτέρα Βία 

«Οι κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ δεν επιτρέπουν στην Gasum να τερματίσει τη συμφωνία της με την Gazprom Export, αλλά συνιστούν ανωτέρα βία για την αγορά ή εισαγωγή ρωσικού LNG σε τερματικούς σταθμούς εκτός δικτύου», ανέφερε η Gasum.

Η εταιρεία έχει μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας LNG με την Gazprom Export, η οποία είχε συναφθεί πριν από το 2022 με τη λεγόμενη συμφωνία take-or-pay, η οποία την υποχρεώνει να πληρώνει για το συμβατικό αέριο ανεξάρτητα από το αν το χρησιμοποιεί ή όχι.

 Χωρίς κυρώσεις, η Gasum δεν είχε νομικούς λόγους να σταματήσει τις αγορές της.

«Ήδη τώρα η πλειονότητα του LNG της Gasum προέρχεται από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας και θα αντικαταστήσουν τους ρωσικούς όγκους με προμήθεια από άλλες πηγές», δήλωσε εκπρόσωπος της Gasum.

Όλοι οι τερματικοί σταθμοί που διαχειρίζεται η Gasum στη Σουηδία και τη Φινλανδία υπέπεσαν στις τελευταίες κυρώσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Gasum αγοράζει LNG από το εργοστάσιο Kryogaz-Vysotsk που ελέγχεται από τη ρωσική εταιρεία Novatek.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης