Χρηματιστήριο & Αγορές

Allianz: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους λόγω των γαλλικών εκλογών

Allianz: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους λόγω των γαλλικών εκλογών

Τρόμος στις αγορές από το ενδεχόμενο νίκης της δεξιάς ή της αριστεράς  

Φόβος διακατέχει τους ξένους επενδυτές που έχουν αγοράσει γαλλικά ομόλογα λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μια επανάληψη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με την Allianz Global Investors (παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων).

Εάν οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές ότι τα οικονομικά της χώρας είναι σε τάξη, η Γαλλία κινδυνεύει με νέα έκρηξη στα spreads των ομολόγων, προειδοποιεί ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας.

Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στα γαλλικά ομόλογα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες, επισημαίνει μιλώντας στο Bloomberg ο Gregor Hirt, του οποίου το τμήμα στην Allianz Global Investors  έχει 156 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

«Οποιαδήποτε υπενθύμιση της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους αποτελεί σήμα κινδύνου για πολλούς διεθνείς επενδυτές», είπε.

Ο φόβος ότι μια νίκη της δεξιάς ή της αριστεράς στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας θα επιδείνωνε τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της χώρας, έχει τρομάξει τις αγορές και έχει προκαλέσει selloff στα γαλλικά ομόλογα.

Το spread των γαλλικών ομολόγων, δηλαδή η διαφορά της απόδοσής τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, έφθασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ευρωζώνη βρισκόταν στα βάθη της τελευταίας κρίσης χρέους.

Ο Hirt της Allianz βρισκόταν στην Ασία όταν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σόκαρε τις αγορές ανακοινώνοντας τις πρόωρες εκλογές, και είδε από πρώτο χέρι την αντίδραση των πελατών του.

«Χρειαζόμαστε κάποια δράση από τη γαλλική κυβέρνηση, κάποια σταθεροποίηση, ώστε αυτοί οι μεγάλοι επενδυτές να καθησυχαστούν», είπε.

Το 2023, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 50% της γαλλικής αγοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώνεται περίπου στο 30% στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Με τον πρώτο γύρο των εκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Hirt επενδύει στο δολάριο έναντι του ευρώ, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, στρέφεται στον χρυσό, που λειτουργεί σαν ασπίδα έναντι των γεωπολιτικών αναταράξεων.

Σε αντίθεση με τις γαλλικές εκλογές, ο Hirt λέει ότι οι εκλογές της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στις αγορές, με δεδομένο ότι το Εργατικό Κόμμα αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει την εξουσία.

Για αυτό και η Allianz προτιμά τις βρετανικές μετοχές, ενώ θεωρεί ότι οι Εργατικοί θα δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε. εάν νικήσουν.

Η Allianz συνεχίζει να κατέχει long θέσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ.

Πηγή: moneyreview.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης