Ενέργεια

Η σουηδική Aira ανοίγει εργοστάσιο αντλιών  θερμότητας 300 εκατ. ευρώ στην Πολωνία  

Η σουηδική Aira ανοίγει εργοστάσιο αντλιών  θερμότητας 300 εκατ. ευρώ στην Πολωνία   

Στόχος να κατασκευάζει 500.000 μονάδες ετησίως

 

 Ο σουηδικός όμιλος αντλιών θερμότητας Aira θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα, το πρώτο του εργοστάσιο, 300 εκατομμυρίων ευρώ στην Πολωνία, με σχέδιο να διαθέτει πλήρη δυναμικότητα 500.000 μονάδων ετησίως καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση αυξάνεται , δήλωσε  ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας .

Η Aira, που ιδρύθηκε από τη Vargas Holding, η οποία κατέχει επίσης την κατασκευάστρια μπαταριών Northvolt, στοχεύει σε ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γερμανίας, όπου η διείσδυση της αντλίας θερμότητας είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με την εγχώρια αγορά της, δήλωσε ο Martin Lewerth σε συνέντευξή του.

 Επεσήμανε ότι η εταιρεία είχε «πολύ θετικές προοπτικές» για τη ζήτηση, με τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να αναπτύξει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας αυτή τη δεκαετία για να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.


Ρεκόρ πωλήσεων

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αντλιών θερμότητας έφτασαν το ρεκόρ των 2,77 εκατομμυρίων εκείνο το έτος, αλλά μειώθηκαν κατά 5% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας, καθώς οι διαφορές σχετικά με τον ρυθμό και το κόστος της πράσινης μετάβασης οδήγησαν στη σταδιακή κατάργηση της γερμανικής απαγόρευσης των λεβήτων ορυκτών καυσίμων το περασμένο φθινόπωρο.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε την ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης για τις Αντλίες Θερμότητας μέχρι μετά τις εκλογές στην ΕΕ.

Ο Lewerth είπε ότι αναμένει ότι η επιβράδυνση θα είναι προσωρινή καθώς ο ρυθμός των εγκαταστάσεων είναι ισχυρός, ενώ οι επιδοτήσεις σε βασικές αγορές έχουν αυξηθεί.

"Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αύξησαν τις επιδοτήσεις από 5.000 λίρες σε 7.500 , ενώ στη Γερμανία, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν έως και 70% επιδότηση για την εγκατάστασή τους. Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ ισχυρά μηνύματα” επεσήμανε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης