Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κίνα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ανά κάτοικο από την Ευρώπη

Η Κίνα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ανά κάτοικο από την Ευρώπη
Η Κίνα είναι ηγέτης στην κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα
Η Κίνα καταναλώνει πλέον περισσότερη ενέργεια ανά κάτοικο σε σχέση με την Ευρώπη, ανέφερε το Ινστιτούτο Ενέργειας στη Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας.

Με βάση το Oil Price, η αναδιάταξη στην παγκόσμια κατάταξη για τη χρήση ενέργειας οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, αντίθετα, η ζήτηση ενέργειας από τους βιομηχανικούς παραγωγούς στην Ευρώπη μειώνεται λόγω των υψηλών τιμών.

Ενώ η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε, η ένταση άνθρακα μειώθηκε, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενέργειας στην έκθεσή του.

Η Κίνα είναι ηγέτης στην κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, σημείωσαν οι συντάκτες, αλλά είναι επίσης ηγέτης και στην ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Πέρυσι, οι προσθήκες αυτές ξεπέρασαν τη συνολική νέα αιολική και ηλιακή δυναμικότητα που πρόσθεσε ο υπόλοιπος κόσμος, οδηγώντας σε πτωτική τάση της έντασης άνθρακα.

Στην Ασία το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα

Ταυτόχρονα, η Κίνα παρήγαγε πέρυσι περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα. Μαζί με την Ινδία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, η χώρα ήταν υπεύθυνη για το 97% της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα πέρυσι, ενώ παρέμεινε επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής του, με 56% του συνόλου.

Ωστόσο, η Ινδία πλησιάζει και πέρυσι η κατανάλωσή της ξεπέρασε τη συνδυασμένη κατανάλωση άνθρακα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αποκαλύπτει ακόμα η έκθεση.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιτύχει το μέγιστο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να γίνει μια καθαρή μηδενική οικονομία μέχρι το 2060. Η τεράστια αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου, με το Πεκίνο να ετοιμάζει και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΙΕΑ, πέρυσι η Κίνα ανέθεσε την κατασκευή νέων ηλιακών σταθμών σε ποσότητα ίση με το παγκόσμιο σύνολο του 2022 και οι νέες προσθήκες αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία μετάβασης αντιπροσώπευαν το 1/3 του παγκόσμιου συνόλου για το έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης