Τελευταία Νέα

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα σκαρφάλωσαν σε νέο υψηλό το 2023

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα σκαρφάλωσαν σε νέο υψηλό το 2023
Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,1% πέρυσι, ξεπερνώντας τους 40 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέρριψαν πέρυσι ένα ακόμη ρεκόρ, παρά την αύξηση της ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με το Oil Price, το συμπέρασμα προκύπτει από τη φετινή έκδοση της Στατιστικής Επισκόπησης της Παγκόσμιας Ενέργειας, η οποία δημοσιεύεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Ενέργειας σε συνεργασία με την KPMG και την Kearney.

Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 5% από τα προ-Covid επίπεδα και ήταν περίπου 0,6% πάνω από τον μέσο όρο δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση υδρογονανθράκων ως μέρος αυτής της πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε κατά 0,4% - με τον ίδιο ρυθμό, με τον οποίο αυξήθηκε το μερίδιο των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέρος του συνόλου.

Έτος-ρεκόρ στην κατανάλωση πετρελαίου

Η κατανάλωση πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά στην ιστορία, ανέφερε επίσης το Ινστιτούτο Ενέργειας στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι το προπέρσινο έτος η κατανάλωση πετρελαίου και η κατανάλωση βιοκαυσίμων μαζί είχαν ανέλθει στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,1% πέρυσι, ξεπερνώντας τους 40 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, με τις εκπομπές από την άμεση κατανάλωση ενέργειας να αντιπροσωπεύουν πάνω από 35 γιγατόνους.

Η έκθεση έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι, για να φτάσει στο ρεκόρ των 96 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Η ζήτηση πετρελαίου σημείωσε επίσης αύξηση, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 5% στην Ασία, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη κατά 1%.

Στη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση αυξήθηκε κατά αμελητέο ποσοστό 0,8%.

Η παραγωγή φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σχέση με το 2022, με τη Ρωσία και την Ευρώπη να σημειώνουν ακόμη και μείωση της παραγωγής. Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε επίσης πολύ συγκρατημένα, κατά 0,02% ή 1 δισ. κ.μ., σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης