Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 20 ευρώ η τιμή πώλησης του 36,59% της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar Hellas - Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας

Στα 20 ευρώ η τιμή πώλησης του 36,59% της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar Hellas - Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας

Το τίμημα αποτιμά ουσιαστικά την Τέρνα (100%) στα 2,4 δισ. ευρώ και την συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Η ιστορική ανακοίνωση για τον όμιλο της Τέρνα και του Γιώργου Περιστέρη ήρθε τελικά σήμερα, 20 Ιουνίου 2024, αφού η ΓΕΚ Τέρνα υπέγραψε συμφωνία με την «Masdar Hellas» για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 36,59% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας).

Το τίμημα ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά μετοχή, ή 880 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα, επί της ουσίας, αποτιμά την Τέρνα Ενεργειακή (100%) στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και την συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της εταιρείας για την απόκτηση των μετοχών τους έναντι της Τιμής (η «Δημόσια Πρόταση»), σύμφωνα με το Ν. 3461/2006.

Η Α.Ε. Σουλτάνος Δρ. Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και Πρόεδρος της COP28, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της Συμφωνίας των ΗΑΕ, για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μιας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».


Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε: 

«Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Τι ανέφερε ο Γ. Περιστέρης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη φετινή μας γενική συνέλευση. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάνουμε συνήθως έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.
Στη σημερινή γενική συνέλευση, όμως, λαμβάνοντας υπόψη την κομβικής σημασίας εξέλιξη που ανακοινώσαμε νωρίτερα σήμερα, θεωρώ πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσω κάνοντας έναν απολογισμό της συνολικής πορείας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Ξεκινήσαμε πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε μία εποχή που η πράσινη ενέργεια αντιμετωπιζόταν είτε με άγνοια, είτε με αδιαφορία, είτε ακόμα και με απαξία, με ένα όραμα και ένα στόχο:
-να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς.
Και το πετύχαμε.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια σε εθνικό επίπεδο κι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Δεν είναι μόνο τα 2.500 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, που ξεχωρίζουν την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η εταιρεία, που εσείς κυρίες και κύριοι μέτοχοι στηρίξατε, λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο, τον Καφηρέα με ισχύ 327 MW, και κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.
Είναι η εταιρεία που το προσεχές φθινόπωρο θα κάνει πραγματικότητα τον σχεδιασμό του ΚΑΠΕ για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τον ακριτικό Άη Στράτη.
Επίσης, θυμίζω ότι είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που υλοποίησε το μοναδικό και πρωτοποριακό έργο του Άη Γιώργη, μετατρέποντας μία βραχονησίδα σε αιολικό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 40.000 ελληνικά νοικοκυριά.
Και είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που εξασφάλισε τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τα offshore Α/Π στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι,
Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κάποιος ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απλώς επωφελήθηκε του κύματος της πράσινης μετάβασης.

Ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ένας πρότυπος οργανισμός που διαδραμάτισε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας, αποτελώντας βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους, σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι κατοικούν σε αυτόν τον τόπο.
Η χώρα μας είναι ευλογημένη με αστείρευτες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ήμασταν από τους πρώτους Ομίλους που πίστεψαν σε ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον, επενδύσαμε συστηματικά και δυναμικά σε αυτό κι εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε.
Εδώ και περίπου 30 χρόνια, δίχως στιγμή να χάσουμε την πίστη μας στο όραμά μας, καταφέραμε οι λέξεις «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και «Καθαρή Ενέργεια στην Ελλάδα» να είναι σχεδόν ταυτόσημες.
Κι αυτή ήταν μία πορεία τρομερά δύσκολη, ειδικά τα πρώτα χρόνια της προσπάθειάς μας, όταν ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν τι κάνουμε και πολύ περισσότερο τι ονειρευόμαστε να πετύχουμε.
Φθάσαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υλοποιώντας απαιτητικά και καινοτόμα έργα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Υλοποιήσαμε μαζί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που:
•Θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας
•Προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
•Δημιουργούν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία
•Προσφέρουν σύγχρονες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης
•Συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία
•Τονώνουν ευρύτερα την ανάπτυξη, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η δραστηριότητά μας σε μία σειρά από άλλους κλάδους
•Στηρίζουν ενεργά, όχι μόνο μέσω των διόλου αμελητέων ανταποδοτικών οφελών που ορίζει η νομοθεσία, αλλά και άμεσα και έμπρακτα δεκάδες τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια, προσφέροντας μόνο το 2023, 3,5 εκατ. ευρώ

Αυτό κυρίες και κύριοι μέτοχοι είναι κατά τη γνώμη μας το πρότυπο ενός εθνικού πρωταθλητή:
μία εταιρεία που επενδύει εδώ, παράγει εδώ και επιστρέφει πολλαπλάσια την αξία που αποκομίζει από τη δραστηριότητά της στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.


Η Masdar διατήρησε την Rothschild & Co ως μοναδικό οικονομικό σύμβουλο
και τους Simmons & Simmons, Bernitsas Law, Latham & Watkins ως νομικούς συμβούλους, σε σχέση με τη συναλλαγή και τη χρηματοδότηση.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίχθηκε από τη Reed Smith LLP και τη Potamitis Vekris, οι οποίοι ήταν οι διεθνείς και ελληνικοί νομικοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, για τη συναλλαγή, ενώ η Morgan Stanley έχει ενεργήσει ως μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.


Το fund του Abu Dhabi

Η Αγοράστρια είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας “Abu Dhabi Future Energy Company PJSC - Masdar” (Masdar).

Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς.

Εξ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.


Δομή Συναλλαγής

Η πραγματοποίηση της πώλησης και της μεταβίβασης των μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας και κυριότητας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (η Συναλλαγή) τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης εντός 6 μηνών ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων (οι Αιρέσεις), περιλαμβανομένων – μεταξύ άλλων – της έγκρισης της Συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έγκριση ανταγωνισμού) και της πιθανώς απαιτούμενης έγκρισης από τις πολωνικές αρχές ανταγωνισμού, της λήψης των απαιτούμενων συναινέσεων τρίτων μερών σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία της Συναλλαγής και της έγκρισης της Συναλλαγής και των συναφών συμφωνιών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση (κατά τα αναφερόμενα κατωτέρω υπό 3) από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μεταξύ των Αιρέσεων περιλαμβάνεται και η διασφάλιση της συμμεταβίβασης προς την Αγοράστρια επιπλέον αριθμού μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας (το «Κλείσιμο της Συναλλαγής»), ώστε η Αγοράστρια αμέσως μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι μέτοχοι της Εταιρείας που ελέγχουν – μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – συνολικό ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου 64,68%, περιλαμβανομένων (μεταξύ άλλων) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ.κ. Γεωργίου Περιστέρη (Προέδρου), Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη (Διευθύνοντος Συμβούλου), Γεωργίου Σπύρου (Εντεταλμένου Συμβούλου) και Μιχαήλ Γουρζή (Μέλους), καθώς και του κ. Γεωργίου Αγραφιώτη (Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου), ανέλαβαν κατά την υπογραφή της Σύμβασης σχετικές ανέκκλητες υποχρεώσεις (οι «Ανέκκλητες Υποχρεώσεις») να πωλήσουν ή να μεριμνήσουν για την πώληση στην Αγοράστρια τουλάχιστον του ως άνω ποσοστού μετοχών της Εταιρείας κατά το Κλείσιμο της Συναλλαγής.

Κατά το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της Σύμβασης μέχρι το Κλείσιμο της Συναλλαγής (η «Ενδιάμεση Περίοδος»), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχρεούται να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου της και τις εν γένει εξουσίες της επί της Εταιρείας, ώστε – μεταξύ άλλων – η τελευταία να διεξαγάγει τη δραστηριότητά της κατά τον συνήθη τρόπο και να μην προβεί σε ενέργειες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη Συναλλαγή, καθώς και να μην προβεί σε διανομή μερίσματος – εξαιρουμένης της επιτρεπόμενης διανομής μερίσματος συνολικού ποσού 44.879.934,20 Ευρώ (το Επιτρεπόμενο Μέρισμα) ή 0,38 Ευρώ ανά μετοχή για το οποίο έχει ήδη συγκληθεί γενική συνέλευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης