Τελευταία Νέα
Ενέργεια

G.Pyatt: ΔΕΗ, Great Sea Interconnector, Sunlight και Cenergy καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

G.Pyatt: ΔΕΗ, Great Sea Interconnector, Sunlight και Cenergy καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Πρόταση για αξιοποίηση του IRA

 

Στο σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας για την Ανατολική Μεσόγειο τη Βόρεια Αφρική αλλά και την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο τόσο της πράσινης μετάβασης όσο και της απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους ενεργειακούς πόρους Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Διεθνές συνέδριο για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη που οργάνωσε το Ίδρυμα Τσίπρα.

Γνωρίζοντας σε βάθος την ελληνική πραγματικότητα λόγω και της θητείας του ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες βιομηχανικές και ενεργειακές ελληνικές εταιρίες που όπως είπε μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και στις δυνατότητες που παρέχονται σε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στις ΗΠΑ αξιοποιώντας τον IRA και συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας του. Παράλληλα αναφέρθηκε στα κρίσιμα έργα διασυνδέσεων που προωθούνται από την Ελλάδα και όπως είπε έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ποιές εταρείες αλλαζουν το ενεργειακό τοπίο

Ο κ. Πάιατ εξήρε τη συμβολή της Sunlight στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης μέσω της παροχής λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ σημειώνοντας την ανάγκη για αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του νέου ενεργειακού συστήματος που διαμορφώνεται.

Επίσης αναφέρθηκε στην Ελληνικά Καλώδια της Cenergy  η οποία όπως είπε αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η αμερικανική κυβέρνησης μέσω του IRA θα προχωρήσει στην παραγωγή καλωδίων στις ΗΠΑ προκειμένου να τροφοδοτήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στη Βιρτζίνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πάιατ και στις προοπτικές της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ηγέτης της Ευρώπης στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προφέρει το Αιγαίο και αναπτύσσοντας αλυσίδα αξίας στον ναυπηγικό τομέα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Από τις αναφορές του κορυφαίου Αμερικάνου διπλωμάτη δεν έλλειψε η ΔΕΗ, την οποία χαρακτήρισε εταιρία υπόδειγμα υπενθυμίζοντας την επένδυση της στη Ρουμανία και τονίζοντας ότι μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα της σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στα έργα διασύνδεσης

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφικά θέση, είπε ο κ. Πάιατ, αφού συνδέεται με την Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική. Εκ της θέσεως της λοιπόν μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας προς τις αγορές της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε σε έργα διασύνδεσης που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα καλώδια Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ και Ελλάδας Αιγύπτου του ομίλου Κοπελούζου, αλλά και στο κάθετο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία που όπως είπε θα συμβάλει στην πλήρη απεξάρτηση των περιοχών αυτών από το ρωσικό αέριο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν συνεπάγεται έλλειμμα προσβασιμότητας στην ενέργεια ή υψηλές τιμές. Πρέπει να γίνουν όλα μαζί και στην κατέυθυνση αυτή οι ΗΠΑ στηρίζουν δυναμικά στη διασύνδεση της Ελλάδας με τους γείτονες της και τη διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης