Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Καμπανάκι» για την Ευρώπη – Οι κίνδυνοι της ενεργειακής ασφάλειας παραμένουν

«Καμπανάκι» για την Ευρώπη – Οι κίνδυνοι της ενεργειακής ασφάλειας παραμένουν
Οι μεγάλες ποσότητες LNG που έρρεαν προς την Ασία άφησαν την Ευρώπη με λιγότερες εισαγωγές την άνοιξη και το σημαντικό πλεόνασμα στα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και πολύ πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους, έχει μειωθεί από το τέλος του χειμώνα
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ βγήκε από τη χειμερινή περίοδο με πληρότητα ρεκόρ στις αποθήκες της.

Η κίνηση των τιμών προς τα πάνω κατά τη λεγόμενη shoulder season, όταν η ζήτηση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά είναι χαμηλή, ήταν αποτέλεσμα των ανησυχιών για διαταραχές του εφοδιασμού και της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία λόγω των χαμηλότερων spot τιμών και των κυμάτων καύσωνα στην Κίνα, στην Ινδία καθώς και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι μεγάλες ποσότητες LNG που έρρεαν προς την Ασία άφησαν την Ευρώπη με λιγότερες εισαγωγές την άνοιξη και το σημαντικό πλεόνασμα στα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και πολύ πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους, έχει μειωθεί από το τέλος του χειμώνα.

Οι κίνδυνοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο παραμένουν

Η Ευρώπη πιθανότατα θα γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους πριν από την 1η Νοεμβρίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, λένε οι αναλυτές, σύμφωνα με το Οil Price.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για μια νέα διακοπή των ροών από τη Ρωσία και οι μη προγραμματισμένες διακοπές στη Νορβηγία -που είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- θα κρατήσουν τις αγορές σε εγρήγορση και τις τιμές αυξημένες προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτες κατά 72,3% στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Στο μεταξύ η περίοδος αναπλήρωσης έχει ήδη ξεκινήσει, και η ΕΕ αύξησε τα επίπεδα του αερίου που έχει αποθηκεύσει από το 58% στο τέλος του χειμώνα, το οποίο ήταν από μόνο του ένα ρεκόρ, χάρη στον ηπιότερο χειμώνα και τη συγκρατημένη ζήτηση από τη βιομηχανία.

Τώρα που η περίοδος αναπλήρωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο ρυθμός αναπλήρωσης ξεκίνησε ασυνήθιστα αργά, είναι ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός από το 2012 και πολύ κάτω από τον δεκαετή εποχικό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp.

Το πλεόνασμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου, σε σύγκριση με το μέσο όρο δεκαετίας, έχει μειωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου αρκετά.

Οι στόχοι για την 1η Νοεμβρίου

Τούτου λεχθέντος, τα επίπεδα αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τους εποχικούς μέσους όρους και είναι πιθανό η Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο της για πλήρη αποθήκευση πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η βραδύτερη από το συνηθισμένο αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τιμές, οι οποίες αντανακλούν επίσης τους κινδύνους για την προσφορά από τη Νορβηγία και τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ασία αυξάνει επίσης τον ανταγωνισμό για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς τα κύματα καύσωνα καίνε τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, εκτρέποντας φορτία μακριά από την Ευρώπη.

Για τις ευρωπαϊκές τιμές

Αυτόν τον μήνα πάντως, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη εκτοξευθεί δύο φορές, καθώς η αγορά φοβόταν κλονισμούς στην προσφορά.

Πρώτον, το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάχθηκε κατά 10% σε μία μόνο ημέρα στις αρχές Ιουνίου σε υψηλό έξι μηνών, καθώς η προσφορά από τη Νορβηγία κατέρρευσε εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών.

Οι απρογραμμάτιστες διακοπές ανέδειξαν την ευπάθεια της Ευρώπης που βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου, καθώς η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτώση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς το μπλοκ των 27.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εναπομένουσα προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη αύξησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές σημείωσαν άλμα 3% το πρωί της Τετάρτης (12/6), αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κατήγγειλε τα συμβόλαια προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, αφήνοντας την αγορά να ανησυχεί για τις εναπομείνασες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης