Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στροφή σε κίτρινα και μπλε τιμολόγια λόγω υψηλής ζήτησης και ανόδου των τιμών

Στροφή σε κίτρινα και μπλε τιμολόγια λόγω υψηλής ζήτησης και ανόδου των τιμών

Άνοδο του TTF στα 50 ευρώ/MWh βλέπουν οι αναλυτές

 

H άνοδος της θερμοκρασίας και της ζήτησης ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες και οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις των λιανικών τιμών που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περίφημα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών εκτοξεύτηκαν τον Ιούνιο καταγράφοντας αυξήσεις από 12% έως και 70% ενώ όλοι εκτιμούν πως η άνοδος θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο αφού οι τιμές του φυσικού αερίου που είναι και το οριακό καύσιμο, ανεβαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF από το χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας που καταγράφηκε στις 22 Φεβρουαρίου και ήταν τα 23 ευρώ/MWWh πλέον κινείται στα 36 ευρώ/MWh και οι αναλυτές μιλούν για άνοδο ακόμη και στα 50 ευρώ/MWh. Άλλωστε η ανοδική πορεία επιβεβαιώνετε και από τα επίπεδα στα οποία κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια του TTF για τους επόμενους μήνες. Ξεκινώντας από τα 36,37 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο του Αυγούστου, η τιμή ανεβαίνει στα 39,77 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και παραμένει πάνω από τα 40 ευρώ/MWh από τον Δεκέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού όλης της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας που παραμένει μια από τις ακριβότερες αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τις πρώτες 14 ημέρες του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 94,25 ευρώ/MWh έναντι 70,19 ευρώ/MWh τον Μάιο και 59,28 ευρώ/MWh τον Απρίλιο.


Ασύμφορα τα πράσινα τιμολόγια


Σε αυτό το περιβάλλον η ενεργοποίηση των ίδιων των καταναλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να ερευνούν την αγορά και να λαμβάνουν αποφάσεις, προβάλει ως η μόνη λύση για την εξασφάλιση ανεκτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα «πράσινα» τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι σχεδιάστηκαν από τον ΥΠΕΝ ώστε να μεταπέσουν σε αυτά οι περισσότεροι από τους καταναλωτές οι οποίοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ιδέα του ελέγχου των τιμών και της αλλαγής προμηθευτή, φαίνεται ότι πλέον είναι η πιο ασύμφορη λύση.

Ακόμη και το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ που μπροστά στις επερχόμενες αυξήσεις και για να προστατευθούν οι καταναλωτές απορρόφησε σημαντικό μέρος του επιπλέον κόστους, είναι σαφώς ακριβότερο από το κίτρινο (κυμαινόμενο) τιμολόγιο τόσο της ίδιας της επιχείρησης όσο και άλλων μεγάλων προμηθευτών.

Έτσι το φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση μέχρι 500 KWh διαμορφώθηκε για τον Ιούνιο σε 118,98 ευρώ/MWh ενώ το ακριβότερο «πράσινο» μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών έφθασε στα 192 ευρώ/MWh. Στο μέσον αυτού του εύρους βρέθηκε το πράσινο τιμολόγιο της Protergia που διαμορφώθηκε στα 164,22 ευρώ/MWh.

Τα κίτρινα τιμολόγια αναδεικνύονται ως η πλέον συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Protergia προσφέρει το «κίτρινο» Value Simple σε τιμή 90,93 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ. Πρόκειται για το πιο φθηνό κίτρινο προϊόν της αγοράς για τον Ιούνιο, ενώ ακολουθεί το My Home 4 All της ΔΕΗ με 111,51 ευρώ/MWh και πάγιο 4,9 ευρώ.


Ανταγωνιστικά προϊόντα

Μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις οι τελικές τιμές ανακοινώνονται από την αρχή του μήνα πράγμα που δείχνει ότι οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα ακόμη και σε ένα περιβάλλον ανόδου των τιμών, σε αντίθεση με τους περισσότερους προμηθευτές που επιλέγουν να διαμορφώσουν το τελικό «κίτρινο» τιμολόγιο τους μετά το κλείσιμο του μήνα και της οριστικοποίησης της χονδρικής τιμής.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η τάση όχι μόνο για τον Ιούνιο αλλά και για τον Ιούλιο, θα είναι ανοδική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της λιανικής μια ακόμη λύση που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι καταναλωτές είναι τα σταθερά «μπλε» προϊόντα εξάμηνης διάρκειας.

Οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 88 ευρώ/MWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 150 ευρώ/MWh. Άλλωστε τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια θα μπορούσαν να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και οι οποίες έχουν αυξημένες καταναλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού που όπως προαναφέρθηκε οι τιμές καταγράφουν συνεχή άνοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης