Ενέργεια

EIA: Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ -  ΙΕΑ: Έρχεται υπερπροσφορά πετρελαίου  

EIA: Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ -  ΙΕΑ: Έρχεται υπερπροσφορά πετρελαίου   

 Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 459,7 εκατομμύρια βαρέλια - Ανοδικά στα 82,8 δολ το brent και στα 78,8 δολ το crude (20.13)

 

 

Τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποστάγματος των ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 459,7 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 1 εκατομμυρίου βαρελιών.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

 Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του West Texas Intermediate σημείωσαν κέρδη μετά την έκθεση. Το Brent διαπραγματευόταν στα 82,07δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0,2% στις 18:40 ώρα Ελλάδας, ενώ το WTI διαπραγματευόταν στα 77,99 δολάρια το βαρέλι, περίπου 0,12% πάνω.

Οι ροές αργού διυλιστηρίου μειώθηκαν κατά 97.000 βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, ενώ τα ποσοστά χρήσης του διυλιστηρίου μειώθηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την εβδομάδα

 Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 233,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για κατασκευή 0,9 εκατομμυρίων βαρελιών.​

Τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 0,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 123,4 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για άνοδο 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,56 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την EIA.

 
Το outlook του ΙΕΑ

 

 Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια και η παγκόσμια ζήτηση θα κορυφωθεί το 2029, ενώ η αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσει σε μεγάλη υπερβολή αυτή τη δεκαετία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στο νέο του μεσοπρόθεσμο outlook πετρελαίου την Τετάρτη.

 Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η «αστρική ανάπτυξη» στις παγκόσμιες πωλήσεις EV αναμένεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου με την παγκόσμια κατανάλωση να κορυφώνεται το 2029 και να αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του IEA Oil 2024.

 Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μετριάζεται από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, εκτιμά ο IEA, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής μιας ταχύτερης ενεργειακής μετάβασης τα τελευταία χρόνια.

 Οι πωλήσεις EV, οι οποίες –σύμφωνα με τον IEA– συνεχίζουν να αυξάνονται, οι βελτιώσεις στην απόδοση καυσίμου στα οχήματα ICE, οι διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές και η μείωση της χρήσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή θα αρχίσουν να αντισταθμίζουν αυτή τη δεκαετία την υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου από τον κλάδο των πετροχημικών.

 «Ως αποτέλεσμα, η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η οποία συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, θα μειωθεί κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα προς το τέλος αυτής της δεκαετίας», ανέφερε ο οργανισμός.

 Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη παραγωγική ικανότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αναμένεται να ξεπεράσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από τώρα έως το 2030.

 «Η συνολική δυναμικότητα εφοδιασμού προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2030 – ένα εκπληκτικό 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση», αναφέρει η έκθεση.

 «Καθώς η ανάκαμψη της πανδημίας χάνεται, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας αλλάζει, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φτάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

 «Φέτος, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε ο Birol.

Ο ΙΕΑέχει μια πολύ πιο συντηρητική άποψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε σύγκριση με τον ΟΠΕΚ. Το καρτέλ βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,25 εκατομμύρια bpd φέτος σε σύγκριση με το 2023 και κατά άλλα 1,8 εκατομμύρια bpd το 2025.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης