Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλείνει έως τις 30 Ιουνίου το θέμα των επιδοτήσεων για τα 35 KVA

Κλείνει έως τις 30 Ιουνίου το θέμα των επιδοτήσεων για τα 35 KVA

 Τι προβλέπει η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας

 

Έως το τέλος του Ιουνίου και με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δυο ετών αναμένεται να κλείσει οριστικά η περίφημη υπόθεση της επιδότησης των καταναλωτών ρεύματος με παροχή ισχύος έως 35 KVA.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας με την οποία κλείνει ένα θέμα που ταλαιπωρεί την αγορά ενέργειας και κυρίως του προμηθευτές από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εκλήθησαν συνυπολογίσουν στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών τους με παροχές ισχύος έως 35 KVA επιδοτήσεις που στη συνέχεια έπρεπε να ζητήσουν πίσω, εάν ο δικαιούχος ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis.

Η υπόθεση αυτή που προέκυψε διότι ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις πριν τη λήψη της εγκριτικής απόφασης από την Κομισιόν είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να επιβαρυνθούν με ποσά της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ενώ εκλήθησαν ακόμη και να ελέγξουν τους πελάτες τους για το κατά πόσο δικαιούνταν τις επιδοτήσεις που έλαβαν. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο τέλος του 2023 εκδόθηκε άλλη υπουργική απόφαση που προέβλεπε ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με τους προμηθευτές να μην είναι υποχρεωμένοι πλέον να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους δικαιούχους πελάτες τους, αλλά μόνον λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να πιστοποιηθεί η πίστωση των ανάλογων ποσών.

Ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός

Η νέα υπουργική απόφαση των κ. κ. Χατζηδάκη και Σκυλακάκη που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι κλείνει οριστικά το θέμα και προβλέπει ότι για την περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 εκδίδεται ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
O ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023.

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση η επιδότηση αφορά την περίοδο Φεβρουαρίου - Δεκεμβρίου του 2022, καθώς και το σύνολο του 2023.

Πως ορίζεται η επιδότηση

Για τον Οκτώβριο του 2022, για όλους τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αυτών με παροχή αγροτικής χρήσης και αυτών των αρτοποιείων, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 168 ευρώ/MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2067 kWh.
Για τον Δεκέμβριο του 2022, ορίζεται σε 149 ευρώ/MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2067 kWh.
Για τον Ιανουάριο του 2023, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται σε 158 ευρώ/MWh. Και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται 25 ευρώ/MWh.

Ως ημερομηνία χορήγησης νοείται η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, και το αργότερο που μπορεί να χορηγηθεί είναι η 30η Ιουνίου 2024.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος στον γεωργικό τομέα με βάση τον κανόνα του de minimis είναι 280.000 ευρώ.
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος που δραστηριοποιείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι 335.000 ευρώ ενώ για κάθε άλλη δραστηριότητα είναι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.250.000 ευρώ συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων που έχει λάβει η ατομική ή ενιαία επιχείρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης