Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πράσινες δημοπρασίες της Ιταλίας δεν θα βλάψουν τα PPAs λένε οι ειδικοί (Montel)

Οι πράσινες δημοπρασίες της Ιταλίας δεν θα βλάψουν τα PPAs λένε οι ειδικοί (Montel)
Την νομοθεσία Fer X που θα καθορίζει τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις δημοπρασίες την αναμένει με ανυπομονησία ο ιταλικός κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η χώρα στοχεύει να φτάσει τα 131 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030
Στην Ιταλία, οι επικείμενες επιδοτήσεις για 60 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα δημοπρατηθούν το διάστημα 2024-2028 δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος στο Montel, απαντώντας στις ανησυχίες του κλάδου.

Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου ανησυχούν ότι η νέα νομοθεσία - γνωστή ως Fer X- η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ φέτος, θα μπορούσε να εκτρέψει τη ζήτηση μακριά από τα PPA, τα οποία επί του παρόντος τιμολογούνται στα 67-70 ευρώ/MWh στην Ιταλία.

Οι ανησυχίες πηγάζουν από την κατά 20% υψηλότερη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας των 85 ευρώ/MWh τόσο για την ηλιακή όσο και για την αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το σενάριο που φέρνει στην επιφάνεια το Montel.

«Υπάρχει χώρος και για τα δύο, διότι αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να επιτύχουμε σχεδόν 10 GW ετησίως από ΑΠΕ», δήλωσε αργά τη Δευτέρα (10/6) ο Alessandro Noce, γενικός διευθυντής ανταγωνιστικότητας και ενεργειακής απόδοσης στο ιταλικό υπουργείο ενέργειας.

Το 2023, η Ιταλία πρόσθεσε 6 GW δυναμικότητας, είπε, επικαλούμενος πηγές της βιομηχανίας. «Εκείνη την εποχή, αυτό φαινόταν εξαιρετικό αποτέλεσμα, και από αυτό το 1 GW ήταν σε PPA», πρόσθεσε.

Ο στόχος των 10 GW

Ωστόσο, ένας μέσος όρος «10 GW ετησίως είναι σύμφωνος με αυτό που πρέπει να κάνουμε» για την επίτευξη των στόχων της Ιταλίας, δήλωσε ο Noce.

«Κανείς δεν θέλει να περιορίσει τα PPA», είπε, προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία έχει μεταβλητές ποσοστώσεις, ώστε η συνολική δημοπρατούμενη δυναμικότητα να μπορεί να μειωθεί εάν η αγορά PPA αναπτυχθεί περαιτέρω.

Τα επόμενα βήματα

Την νομοθεσία Fer X που θα καθορίζει τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις δημοπρασίες την αναμένει με ανυπομονησία ο ιταλικός κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η χώρα στοχεύει να φτάσει τα 131 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, διπλασιάζοντας σχεδόν την ισχύ των 66 GW που είχε καταγραφεί στο τέλος του 2023.

Στον απόηχο της έγκρισης της περασμένης εβδομάδας από την ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera, η νομοθεσία Fer X θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση προτού τελικώς τεθεί σε ισχύ.

Μια πρώτη σειρά δημοπρασιών θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης