Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία: Η ενεργειακή ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση (Montel)

Ισπανία: Η ενεργειακή ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση (Montel)
Η ισπανική βιομηχανία είχε δει σωρευτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να ανακάμπτει φέτος στην Ισπανία μετά την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2022, ενώ η αύξηση θα συνεχιστεί καθώς η βιομηχανική κατανάλωση ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία», δήλωσε ο Javier Revuelta, διευθυντής της Afry, προσθέτοντας ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2% ετησίως το 2024.

Ωστόσο, η κατανάλωση θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατά περίπου 10% σωρευτικά κατά την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα μπούμε σε μια φάση αύξησης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, δεν πρόκειται να είναι κάτι πολύ θεαματικό σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Pedro Cantuel, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στην Ignis.

Οι αποδόσεις του κλάδου

Ένας από τους κύριους μοχλούς της ανάκαμψης ήταν η ζήτηση από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του TSO Red Electrica.

Επίσης, σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,1% σε μηνιαία βάση και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2021, μετά την οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε κρίση τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία τελικά ανάγκασε τη βιομηχανία να περιορίσει την κατανάλωση.

Τόσο ο Revuelta όσο και ο Cantuel συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης στην Ισπανία τον Απρίλιο οφειλόταν στην επανεκκίνηση ορισμένων μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Αυτό συνέπεσε με την πτώση των τιμών, καθώς ο μέσος όρος της ενέργειας spot ήταν 13,67 ευρώ/MWh σε χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο.

«Οι εταιρείες δεν επιστρέφουν επειδή η τιμή είναι πολύ χαμηλή σήμερα, αλλά επειδή οι πιθανότητες για τα επόμενα χρόνια είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει η αντίληψη ότι οι τιμές πέφτουν, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, ένα μέρος αυτής της βιομηχανίας επιστρέφει», δήλωσε ο Cantuel.

Η ισπανική βιομηχανία είχε δει σωρευτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η τάση αυτή θα πρέπει να «έχει σταματήσει», δήλωσε στο Montel ο Pedro Gonzalez, γενικός διευθυντής της ένωσης βιομηχάνων Aege.

Οι τιμές χονδρικής αποτελούσαν σημαντικό μοχλό για τη ζήτηση, αλλά η Ισπανία εξακολουθεί να στερείται «ισχυρών» επιδοτήσεων τιμών για τις βιομηχανίες, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσε ο Gonzalez.

Στάσιμη η ζήτηση φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ισπανία δεν έχει μέχρι στιγμής ανακάμψει, όπως δήλωσε στο Montel η Veronica Riviere, πρόεδρος του λόμπι βιομηχανικού αερίου GasIndustrial.

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία ανήλθε σε 13,3 TWh τον Απρίλιο, αλλά η ποσότητα αυτή ήταν 27% χαμηλότερη από ό,τι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Οι τιμές ήταν συνήθως γύρω στα 15-20 ευρώ/MWh πριν από την κρίση, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από τα 30 ευρώ/MWh, δήλωσε η Riviere.

www.worldenergynews.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης