Ενέργεια

Η Volvo φεύγει από την Κίνα – Στο Βέλγιο μεταφέρει την παραγωγή EV (Bloomberg)

Η Volvo φεύγει από την Κίνα – Στο Βέλγιο μεταφέρει την παραγωγή EV (Bloomberg)
Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έχουν οδηγήσει σε έναν καταιγισμό ελέγχων αντιντάμπινγκ κατά του Πεκίνου εν μέσω ισχυρισμών για αθέμιτες επιδοτήσεις
Η Volvo Car AB έχει αρχίσει να μεταφέρει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στο Βέλγιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, ανέφεραν οι Times.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από τη μεταφορά της παραγωγής των μοντέλων EX30 και EX90 της Volvo στο Βέλγιο, η σκανδιναβική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί επίσης να μεταφέρει τη συναρμολόγηση ορισμένων μοντέλων Volvo που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η Volvo, η οποία ανήκει στον όμιλο Zhejiang Geely Holding Group Co., θεωρείται ως η πιο εκτεθειμένη μεταξύ των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών στους πιθανούς δασμούς, ανέφεραν οι Times.

Στα ύψη η κόντρα ΕΕ-Κίνας

Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έχουν οδηγήσει σε έναν καταιγισμό ελέγχων αντιντάμπινγκ κατά του Πεκίνου εν μέσω ισχυρισμών για αθέμιτες επιδοτήσεις.

Η ΕΕ αναμένεται να ενημερώσει τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα ήδη αυτή την εβδομάδα σχετικά με το αν θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς από τις 4 Ιουλίου, οι οποίοι θα αυξήσουν τους εισαγωγικούς δασμούς πάνω από το σημερινό επίπεδο του 10%.

Η Volvo Car διέψευσε το δημοσίευμα των Times, λέγοντας ότι «είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν πιθανών δασμών».

Οι δηλώσεις

«Η απόφαση να κατασκευάσουμε και το EX30 στη Γάνδη αντανακλά τη φιλοδοξία μας να κατασκευάζουμε τα αυτοκίνητά μας εκεί όπου τα πουλάμε όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε εκπρόσωπος σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η πρόσθετη δυναμικότητα στο Βέλγιο είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Κίνα κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την ΕΕ ότι εργάζεται για την «καταστολή» κινεζικών εταιρειών και δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Οι κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά της Κίνας είναι εντελώς αβάσιμες, ανέφερε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο προηγούμενα σχόλια του υπουργού Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τον εμπορικό προστατευτισμό και θα επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.

Σε άλλη διαμάχη, οι κινεζικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων ετοιμάζονται να ζητήσουν από το Πεκίνο να ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών από την ΕΕ, ανέφεραν χθες οι Global Times, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης