Ιταλία: Τέλος τα φωτοβολταϊκά από τις αγροτικές εκτάσεις

Ιταλία: Τέλος τα φωτοβολταϊκά από τις αγροτικές εκτάσεις
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάιο να απαγορεύσει τα πάνελ, προωθώντας τα αγροβολταϊκά
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία η απόφαση της κυβέρνησης της Georgia Meloni να απαγορεύσει την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις χαρακτηρίζοντάς τα απειλή για την αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάιο να απαγορεύσει τα πάνελ, προωθώντας τα αγροβολταϊκά που εγκαθίστανται σε ύψος 2,1 μέτρων πάνω από το έδαφος, αλλά είναι πιο ακριβά.

Η απόφαση αυτή προκαλεί αμφιβολίες για την επίτευξη του πράσινου στόχου της Ιταλίας για 80 GW φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2030.

Η θέση της Italia Solare

Ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών Italia Solare χαρακτήρισε την απόφαση ως παράδοξη, τονίζοντας ότι προκαλούνται νέα προβλήματα. Το κόστος των αγροβολταϊκών είναι 20-40% υψηλότερο, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας.

Σε μεγάλο βαθμό, οι αγρότες «πόνταραν» στα φωτοβολταϊκά ως μια πηγή πρόσθετου εισοδήματος σε εκτάσεις οι οποίες είναι ξηρές και δεν μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν. Η χώρα διαθέτει 16 εκατ. εκτάρια γης χαμηλής ποιόητητας.

Από την πλευρά της, η Italia Solare εκτιμά ότι μόλις το 1% της καλλιεργήσιμης γης απαιτείται για το στόχο του 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης