Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Κάθετο Διάδρομο - Υπεγράφη σύμβαση στην Σόφια

Aύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Κάθετο Διάδρομο - Υπεγράφη σύμβαση στην Σόφια
Οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν πρόσφατα στη Βουλγαρία αφορούν την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Πρόσφατα υπογράφηκαν στη Σόφια δύο κύριες συμβάσεις για την κατασκευή τμημάτων του Κάθετου Διαδρόμου, ενώ τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η δεσμευτική φάση του market test που θα καταγράψει το ενδιαφέρον της αγοράς για την δέσμευση δυναμικότητας στο δίκτυο, το οποίο μετά την αναβάθμιση του θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου από το Νότο προς το Βορά.

Πρόκειται για project που προωθείται από τους διαχειριστές των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ουκρανίας. Το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς καταδεικνύει το γεγονός συμμετέχουν πέραν του ΔΕΣΦΑ, η εταιρία διαχείρισης του Ελληνοβουλγαρικού Αγωγού ICGB, αλλά και η εταιρία διαχείρισης του FSRU της Αλεξανδρούπολης Gastrade. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του FSRU.

To Vertical Corridor για την υλοποίηση του οποίου επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και η αμερικανική πλευρά αφορά επί της ουσίας έργα αναβάθμισης και ενίσχυσης υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου που θα δώσουν τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου από το Νότο προς το Βορά ως την Ουκρανία. Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διευρύνοντας τις πηγές προμήθειας αερίου, το οποίο με τη μορφή του LNG θα φθάνει στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Το έργο είναι κοινό μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών για τη μεταφορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το νότο στο βορρά. Ο διάδρομος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Τι περιλαμβάνουν οι δυο συμβάσεις

Οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν πρόσφατα στη Βουλγαρία αφορούν την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το βουλγαρικό δίκτυο θα μπορεί να προμηθεύει επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, της Αιγύπτου κλπ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το έργο, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνδράμει στην οικονομική ωρίμανση του Κάθετου Διαδρόμου και πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας του Οργανισμού και των Διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου.

Εξάλλου όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, η ενεργειακή κρίση μπορεί να φαίνεται ότι έχει αντιμετωπιστεί, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα ασταθές περιβάλλον. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα επιλογών και διαφοροποιημένες διαδρομές εισαγωγής. Ακόμα η Νοτιοανατολική, όπως και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βασίζονται σε μια βασική πηγή εισαγωγικού φυσικού αερίου.

To Market Test

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ενεργειακών μας συστημάτων, θα δημιουργήσει πολλαπλές οδούς εισαγωγής και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δεσμευτική φάση του Market Test,το οποίο θα κρίνει το ενδιαφέρον της αγοράς με βάση τη ζήτηση των χρηστών και οι Διαχειριστές θα επιλέξουν τα απαραίτητα έργα επέκτασης της δυναμικότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.

Όσον αφορά το ελληνικό τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου, έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στις αρχές Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την έναρξη της δεσμευτικής φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ), η οποία ενδέχεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 570 εκατομμύρια ευρώ. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία έως τις 24 Ιουνίου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για το διάστημα 2-12 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει μια περίοδος αξιολόγησης των προτάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης