Ενέργεια

Κόντρα την Ευρώπη η Ουγγαρία δεσμεύεται να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αέριο

Κόντρα την Ευρώπη η Ουγγαρία δεσμεύεται να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αέριο
Από το 2021, με την υπογραφή 15ετούς συμφωνίας προμήθειας με τη Μόσχα, η Ουγγαρία εισάγει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως
Μία ημέρα μετά την εξαγορά των μετοχών σε αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου, η Ουγγαρία δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Ρωσία σε πεδία που δεν υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δέχεται πιέσεις ενόψει των ευρωεκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται πως η κίνηση του ουγγρικού ομίλου MGM ήταν να αποκτήσει μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την BNE Intellinews.

Το Shah Deniz που διαχειρίζεται η BP είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με παραγωγή σχεδόν 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με τη νέα συμφωνία της Ουγγαρίας να εξασφαλίζει στη χώρα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η εξαγορά «μας παρέχει προστασία έναντι σημαντικών διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας», ανέφερε η BNE αναφερόμενη στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Peter Szijjarto σχετικά με τη συμφωνία.

Την Πέμπτη, το Reuters ανέφερε ότι ο Szijjarto δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ή την ιδεολογία».

Παραδοσιακά στενές οι σχέσεις Ουγγαρίας-Ρωσίας

Σύμφωνα με την BNE, από το 2021, με την υπογραφή 15ετούς συμφωνίας με τη Μόσχα, η Ουγγαρία εισάγει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδεινώνονται εκθετικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, με τον Όρμπαν να αρνείται σταθερά να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Η δήλωση του Όρμπαν σε ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αργά την Τετάρτη ότι επιδιώκει να επεκτείνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς εκτός του πετρελαίου με τη Ρωσία έχουν επίσης φέρει εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας λέει ότι είναι υπέρ της ειρήνης, ενώ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στο κόμμα του πολέμου του Πούτιν. Ο εθισμός της Ουγγαρίας στη ρωσική ενέργεια είναι επικίνδυνος και περιττός», δήλωσε στο Facebook ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία David Pressman, όπως αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η S&P Global ανέφερε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας αυτόν τον μήνα, με τις κυρώσεις να περιλαμβάνουν και τις μεταφορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο πακέτο κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν και τρία ρωσικά έργα LNG στη μαύρη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Arctic LNG 2, Ust-Luga και Murmansk. Ωστόσο, το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ απέχει πολύ από το να μπορεί να χαρακτηριστεί οριστικό, καθώς απαιτείται να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με τη συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης