ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα επόμενα στρατηγικά βήματα - Στα 707 εκατ η ρευστότητα

ΕΛΛΑΚΤΩΡ:  Τα επόμενα στρατηγικά βήματα - Στα 707 εκατ η ρευστότητα
Το EBITDA για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθε σε 51,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%

Με καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 82% στα 24 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ή 2,89 ευρώ ανά μετοχή. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο λειτουργικής αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2021, και με τη μεσολάβηση μίας σειράς στρατηγικών κινήσεων, ο όμιλος ανοίγει την πόρτα σε μία νέα εποχή. Σε συνέχεια των επιδόσεων του 2023, που εκτόξευσαν την καθαρή και λειτουργική κερδοφορία στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, ξεκίνησε δυναμικά και για το 2024.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023. Το EBITDA για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθε σε 51,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μία αύξηση 15%, με το περιθώριο EBITDA στο 57%, έναντι 49% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων από 20,4 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσαν στα 32,1 εκατ. (+58%). 

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, ύψους 35,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή ρευστότητα έφτασε σε 493 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2023 ήταν 308 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του ομίλου ανήλθαν σε 707 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, έναντι 521 εκατ. στο τέλος του 2023. Η βελτιωμένη ρευστότητα ήταν αυτή που άνοιξε την πόρτα για τη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εταιρεία.

«Ήρθε η ώρα των μετόχων, αν υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα μπορεί μέρος της να δίνεται στους μετόχους», είπε, πριν μία εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιος Μπουλούτας, κατά την τακτική γενική συνέλευσης, που αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ. «Έχοντας διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και με σημαντική ρευστότητα, ο όμιλος μεταβαίνει σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία». 

 

Τα ορόσημα του πρώτου εξαμήνου

Μετά τις στρατηγικές κινήσεις που έγιναν εντός του 2023, αναμορφώνοντας δραστικά το προφίλ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με κορυφαίες την ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΚΤΩΡ και εκείνης του SMART PARK στην TRADE ESTATES του ομίλου Φουρλή, σημαντικά γεγονότα επισφραγίζουν και το 2024. Τον Ιανουάριο, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης του εναπομείναντος 25% της ANEMOS RES στην MORE του Ομίλου Motor Oil, με τίμημα 123,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εξαγοράστηκε επιπλέον ποσοστό 41,3% της θυγατρικής REDS, με αποτέλεσμα η μετοχική συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει ήδη ξεπεράσει το 96,7%. Έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο, με αντίστοιχη επιστολή που έχει σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη  έργων της REDS, που επί του παρόντος ανέρχνονται σε 350 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στις 22 Μαΐου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγινε αποδέκτης προσφοράς για την εξαγορά από τη Motor Oil του συνόλου των μετοχών που κατέχει (94,44%) στηn ΗΛΕΚΤΩΡ, με τίμημα 114,7 εκατ. ευρώ. Όπως γνωστοποιήθηκε στους μετόχους, έχει ήδη ανατεθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η εξέταση του δίκαιου και εύλογου της συναλλαγής.

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης