Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβιώσουν την πυρηνική ενέργεια (Oil Price)

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβιώσουν την πυρηνική ενέργεια (Oil Price)
Περίπου 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013, κυρίως λόγω του φθηνού φυσικού αερίου
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να προχωρήσει στην ανάκληση της απόσυρσης ορισμένων πυρηνικών σταθμών σε μια ύστατη προσπάθεια να αυξήσει την προσφορά ενέργειας με μηδενικές εκπομπές ρύπων, αφότου έγινε η αρχή με έναν αντιδραστήρα στο Μίσιγκαν.

Σε συνέντευξή της στο Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην αναγκαιότητα της αναβίωσης πυρηνικής ενέργειας για την επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το κόστος κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι χρονοβόρο και ακριβό.  

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ έρχεται μετά την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας τον Μάρτιο να εκδώσει δάνειο υπό όρους ύψους 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Hotel International για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης του αντιδραστήρα Palisades στο Μίσιγκαν, ο οποίος έκλεισε μόλις πρόσφατα, το 2022.

Ένας από τους όρους βέβαια για την εκταμίευση του δανείου είναι η έγκριση της Επιτροπής Πυρηνικής Ρύθμισης.

Η ιεράρχηση του Υπουργείου

Η Γκράνχολμ ανέφερε στο Reuters ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόγραμμα δανείων του Υπουργείου Ενέργειας να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλους πυρηνικούς σταθμούς που έχουν κλείσει.

Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση παροπλισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επανεκκινήσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013, κυρίως λόγω του φθηνού φυσικού αερίου.

Ενώ η Γκράνχολμ παρέμεινε σιωπηλή ως προς το ποια άλλα κλειστά πυρηνικά εργοστάσια θα μπορούσαν να αναβιώσουν, σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 30 εργοστάσια στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε διαδικασία εξασφάλισης αδειοδότησης για νέους αντιδραστήρες.

Η διαμάχη με την Κίνα

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επανεκκίνηση παλαιών πυρηνικών εργοστασίων έρχεται επίσης εν μέσω μιας έντονης μάχης με την Κίνα, η οποία απειλεί την κυριαρχία της Αμερικής στον εν λόγω τομέα.

Η αμερικανική αγορά έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που το Πεκίνο έχει διπλασιάσει την ανάπτυξή της, προσθέτοντας την τελευταία δεκαετία ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 34 GW πυρηνικής ενεργειακής.

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες (και τη Γαλλία) και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο εντός της δεκαετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης