Αναζητείται φόρμουλα για εγγυήσεις και ρήτρες
Τη χρηματοδότηση του κόστους της αντλίας θερμότητας για λογαριασμό των πελατών τους, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές εταιρείες προμήθειας ενέργειας.
Ειδικότερα αναζητούν τη φόρμουλα που θα προσφέρει εξασφαλίσεις στις εταιρείες προμήθειας που επιθυμούν και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις αντλίες θερμότητας.
Στόχος τους, δανειοδοτώντας τους πελάτες τους για την αγορά της αντλίας να προωθήσουν τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και επομένως να δημιουργήσουν νέα ζήτηση ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως οι υπηρεσίες χρηματοδότησης, θα λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση ή διακράτηση του πελατολογίου τους.
Η πρόταση που εξετάζεται είναι το συνολικό κόστος να αναλαμβάνει ο προμηθευτής ενέργειας (σε συνεργασία με κάποια τράπεζα) και να αποπληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις από τον καταναλωτή μαζί με το λογαριασμό ρεύματος. Το παραπάνω κόστος που θα πληρώνει ο πελάτης για την απόσβεση της επένδυσης θα αντισταθμίζεται από τη μείωση κόστους θέρμανσης λόγω της αντλίας θερμότητας -εφόσον βέβαια οι τιμές ενέργειας παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, για να υλοποιηθούν τέτοια προγράμματα, τα οποία ήδη εξετάζονται, αναζητείται κάποια διασφάλιση-εγγύηση, ώστε ο πελάτης να συνεχίζει να αποπληρώνει το χρέος τους για την αντλία θερμότητας στην περίπτωση αλλαγής προμηθευτή. Κάποιες εταιρείες προτείνουν η συμφωνία χρηματοδότησης να συνοδεύεται από ρήτρα επιστροφής του συνολικού ποσού του δανείου στην περίπτωση αλλαγής προμηθευτή.
Εξηλεκτρισμός και μείωση εκπομπών
Η προώθηση στην αγορά των αντλιών θερμότητας αποτελεί κεντρική στρατηγική του υπουργείου Ενέργειας, καθώς αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές άνθρακα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του ΕΣΕΚ ο δεσμευτικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη τίθεται στο 46% για το 2030, υψηλότερα από το 43% του προηγούμενου ΕΣΕΚ. Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συνεισφέρουν κυρίως οι αντλίες θερμότητας, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και την θερμότητα περιβάλλοντος και τα θερμικά ηλιακά συστήματα.
Στόχος είναι να φτάσει στο 12% των κατοικιών η χρήση αντλίας θερμότητας το 2025 και στο 17% το 2030.
Ο εκμηδενισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του κτιριακού αποθέματος έως το 2050 αποτελεί έναν από τους βασικότερους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους.
Η προώθηση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους. Το 17% των κτιρίων κατοικίας αναμένεται να καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες με αντλίες θερμότητας αέρα-νερού το έτος 2030, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το έτος 2050 αναμένεται να αυξηθεί σε 91%. Η αυξημένη διείσδυση των αντλιών θερμότητας στην περίπτωση των κτιρίων του τριτογενή τομέα αναμένεται να πλησιάσει το 69% και 90% τα έτη 2030 και 2050 αντίστοιχα.
Tι ισχύει στην Ευρώπη
Υπολογίζεται ότι σήμερα είναι εγκατεστημένες 20 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη - και με τη λειτουργία τους μειώνουν τις εκπομπές κατά 54 μεγατόνους CO2, περίπου δηλαδή τις ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας.
Μόνο το 2023 οι αντλίες θερμότητας βοήθησαν την Ευρώπη να εξοικονομήσει 8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, καθώς 3 εκατομμύρια μονάδες αντικατέστησαν περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 362.194 αντλίες θερμότητας βρίσκονταν σε λειτουργία στα ελληνικά νοικοκυριά στα τέλη του 2022, όπως προκύπτει από μελέτη της Κομισιόν για τον κλάδο.
Εξ αυτών, οι 354.658 ήταν αεροθερμικές και οι 7.536 γεωθερμικές, ενώ εκείνο το έτος πωλήθηκαν 40.000 νέες αντλίες ανά τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα τέλη του 2022 710.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο για θέρμανση και 1,69 εκατ. νοικοκυριά πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι Βρυξέλλες στηρίζουν έντονα τη χρήση αντλιών θερμότητας μέσω της πρωτοβουλίας REPower EU, τονίζεται ότι η χρήση τους περιορίζει κατά 47% τις εκπομπές CO2 σε ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό σε σύγκριση με το αέριο. Επίσης, το ετήσιο κόστος λειτουργίας ήταν πέρυσι 15 ευρώ/τ.μ. στις αντλίες θερμότητας και πάνω από 20 στη θέρμανση με αέριο.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι ο λόγος της χρήσης ηλεκτρισμού έναντι αερίου στα νοικοκυριά της χώρας βρίσκεται στο 1,99, γεγονός που την κατατάσσει σχετικά χαμηλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.