Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ουγγαρία θα αγοράσει μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν  

Η Ουγγαρία θα αγοράσει μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν   

Το μέγεθος του μεριδίου θα μεταφραστεί σε ετήσια προσφορά 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου για την Ουγγαρία

 

Ο ουγγρικός κρατικός ενεργειακός όμιλος MVM θα αγοράσει μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Η Ουγγαρία, εισάγει φυσικό αέριο κυρίως από τη Ρωσία ακόμη και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας.

Η απόκτηση μεριδίου σε αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου «μας παρέχει προστασία από μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας», δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα στο Μπακού ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αζέρο ομόλογό του, στην οποία ανακοινώθηκε η εξαγορά.

«Καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας νέος παίκτης στον ενεργειακό μας εφοδιασμό, αυτή η κατάσταση μας δίνει πολύ πιο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό».
Το κοίτασμα Shah Deniz είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή 29 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), ανέφερε η ανακοίνωση της MVM.

Ενεργειακή ασφάλεα


Το μέγεθος του μεριδίου θα μεταφραστεί σε ετήσια προσφορά 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου για την Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X μετά την ανακοίνωση ότι το μερίδιο του κοιτάσματος φυσικού αερίου "εξασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της Ουγγαρίας σε φυσικό αέριο".

Η Ουγγαρία επίσης αγοράζει 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο Szijjarto.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης