Προγράμματα και δράσεις για την ορθή διαχείριση του ύδατος
Είναι ένας πολύτιμος πόρος που ανήκει στη φύση και στις τοπικές κοινότητες. Πρέπει όμως να το διαχειριζόμαστε με προσοχή, καθώς πλέον διατρέχει σημαντικούς κινδύνους.
Με περισσότερους από τους μισούς υγρότοπους παγκοσμίως να έχουν εξαφανιστεί και πολλές λίμνες και ποτάμια να στερεύουν ή να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, η λειψυδρία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για πολλούς.
Αναλαμβάνουμε τώρα δράση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του νερού και να συμβάλλουμε στη μείωση του υδατικού αποτυπώματος.
Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό όλων των προϊόντων μας, αλλά η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Εξαρτιόμαστε από το νερό για τον καθαρισμό και την ψύξη του εξοπλισμού μας σε κάθε εργοστάσιο εμφιάλωσης. Εκείνο θρέφει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παρέχουν τα φυσικά μας συστατικά. Είναι η καθημερινή ανάγκη στην οποία βασίζονται οι κοινότητές μας, τώρα και στο μέλλον.
Ένας από τους βασικούς στόχους μας για την ορθή διαχείριση νερού είναι να επιστρέψουμε συνολικά 2 τρισεκατομμύρια λίτρα στη φύση και τις κοινότητες παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2030 (όσο να γεμίσουμε πάνω από 6 δισεκατομμύρια μπανιέρες).
Επιτυχές πρόγραμμα για διάσωση του Δούναβη
Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω του προγράμματος «The Living Danube».
Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της WWF-CEE και του ICPDR*** με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation).
Ο ποταμός Δούναβης είναι ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή λεκάνη απορροής στον κόσμο την οποία μοιράζονται 19 χώρες και πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι.
Εδώ και μία δεκαετία περίπου, η σύμπραξη βοήθησε να επιστρέψει στη φύση και τις κοινότητες ποσότητα νερού που ισοδυναμεί με πάνω από 4.800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και να αποκαταστήσει ζωτικής σημασίας υγροβιότοπους, ποτάμια και πλημμυρικές πεδιάδες που αντιστοιχούν σε 7.422 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Όλο αυτό κατά μήκος της καρδιάς του Δούναβη σε 11 περιοχές στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Αυτό το πρόγραμμα προστασίας του ποταμού έφερε ένα κύμα αλλαγής στη φύση, καθώς τα ενδημικά πτηνά και θηλαστικά επέστρεψαν στα φυσικά τους οικοσυστήματα. Ένα κύμα αλλαγής που βοήθησε επίσης τις τοπικές κοινότητες, αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία και, κατά συνέπεια, συμβάλλοντας στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και στη διατήρηση του βιοπορισμού των ψαράδων και των γεωργών στις παραμεθόριες χώρες του ποταμού.
Αυτός είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κοινών υδατικών προκλήσεων του κόσμου.
Προγράμματα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, προγράμματα για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων τρέχουν εδώ και 18 χρόνια.
Τα τελευταία 3 χρόνια, το πρόγραμμα προστασίας των υδάτινων πόρων «Zero Drop», το οποίο εφαρμόζεται από την Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca‑Cola (The Coca‑Cola Foundation), επιχειρεί να εφαρμόσει τεχνικές λύσεις εξοικονόμησης νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονη λειψυδρία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει υποδομές για την ορθή διαχείριση και διαφύλαξη των υδάτινων πόρων.
Ένα έργο στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2023, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της πρωτοβουλίας αυτής.
Η κλιματική αστάθεια, όπως η ξηρασία, έχει επιπτώσεις στη στάθμη των ταμιευτήρων νερού της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η ζήτηση για νερό αυξάνεται και η χρήση του στη γεωργία επηρεάζει τους πόρους συνολικά.
Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο ύδρευσης της πόλης αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως περιστασιακές ελλείψεις νερού, γεγονός που ωθεί τους κατοίκους να χρησιμοποιούν δεξαμενές στις στέγες για να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτό.
Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον αγροτικό τομέα στο Ηράκλειο (μακράν ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» νερού), το πρόγραμμα «Zero Drop» πραγματοποίησε τεχνικές παρεμβάσεις τον Μάιο του 2023 στον Προφήτη Ηλία, στις Βούτες, στον Άγιο Σύλλα, στο Πετροκέφαλο και στην Κερασιά Ηρακλείου. Πρόκειται για πέντε αγροτικές κοινότητες, όπου οι συχνές διαρροές δημιουργούσαν σημαντικές απώλειες νερού και ωθούσαν τους παραγωγούς να αντλούν νερό από τον περιορισμένο υδροφόρο ορίζοντα, με σημαντικό ενεργειακό κόστος. Το έργο εξοικονομεί νερό προς όφελος των ντόπιων αγροτών και της ευρύτερης κοινότητας.
Αυτό είναι μόνο η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του νερού με προσήλωση και αφοσίωση, αναλαμβάνοντας το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαφύλαξη αυτού του κρίσιμου πόρου για τις μελλοντικές γενιές.
www.worldenergynews.gr