Ενέργεια

Γερμανία: Ναι από την ΕΕ για αποζημίωση 1,75 δισ. ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας LEAG  

Γερμανία: Ναι από την ΕΕ για αποζημίωση 1,75 δισ. ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας LEAG   

Για την έξοδο άνθρακα έως το 2038

 

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε  ότι πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατ' αρχήν για να αποζημιώσει την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας LEAG με έως και 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ  για την έξοδο άνθρακα έως το 2038, μέρος των προσπαθειών του Βερολίνου να επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το 2020, η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2038 ως μέρος των φιλοδοξιών του Βερολίνου να γίνει κλιματικά ουδέτερο έως το 2045. Συμφώνησε με τη LEAG για το ποσό της αποζημίωσης, εν αναμονή της έγκρισης της ΕΕ.

 Η LEAG προμηθεύει σήμερα 7 γιγαβάτ λιγνιτικής ενέργειας, ή περίπου το 10% του συνόλου στη Γερμανία.

Όμως, η μετάβαση και οι προσπάθειες επιτάχυνσής της έτυχαν ανάμεικτης υποδοχής στην ανατολική περιοχή εξόρυξης της Λουζατίας, όπου οι κάτοικοι παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τον κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο μιας τέτοιας εξόδου και τις τεχνικές προκλήσεις της.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά για τους ανθρώπους της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

 Η Επιτροπή είχε ανησυχίες σχετικά με την έγκριση της κρατικής πληρωμής και το 2021 άνοιξε έρευνα για να διαπιστώσει εάν νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της αποζημίωσης προορίζονται για κοινωνικό κόστος της εξόδου και για την επαναχρησιμοποίηση υπαίθριων ορυχείων στην περιοχή, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

Περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ τίθενται στην άκρη ως αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη της LEAG λόγω της αποχώρησης του 2038, με την επιφύλαξη μεταγενέστερων προσαρμογών με βάση την κατάσταση της αγοράς, τις τιμές του άνθρακα και την τελική ημερομηνία σταδιακής κατάργησης.

 "Αυτό είναι ένα ουσιαστικό δομικό στοιχείο για τη συνεχή επιτυχημένη μεταμόρφωσή μας σε μια πράσινη μονάδα παραγωγής ενέργειας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της LEAG Thorsten Kramer.

Σταδιακή κατάργηση έως το 2030

Τα λιγνιτωρυχεία της LEAG θα είναι από τα τελευταία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γερμανία, αφού το Βερολίνο σύναψε συμφωνία 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ενεργειακή εταιρεία RWE  στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το 2022, συμφωνώντας σε σταδιακή κατάργηση έως το 2030 αντί για το 2038.

 Το Βερολίνο δεν στοχεύει σε παρόμοια συμφωνία με τη LEAG που θα έφερνε την ημερομηνία αποχώρησης μπροστά. Αντίθετα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι συνθήκες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της φθηνής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και  τις υψηλότερες τιμές άνθρακα, θα ωθήσουν την εταιρεία από την επιχείρηση άνθρακα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η LEAG, που ανήκει στην τσεχική EPH, φιλοδοξεί να έχει 7 GW ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι το 2030, μέρος ενός σχεδίου επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης