Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε χαμηλό 4 μηνών το πετρέλαιο - Συνεχίζονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση

Σε χαμηλό 4 μηνών το πετρέλαιο - Συνεχίζονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση

Σχέδιο χαλάρωσης των περικοπών του ΟΠΕΚ (Montel)

Σχετικά Άρθρα
Συνεχίστηκε την Τρίτη 4/6 και μάλιστα για 5η συνεχή συνεδρίαση η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου οι οποίες έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από τις αρχές Φεβρουαρίου, αφού ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε ότι θα χαλαρώσει κάποιες εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent στη Βόρεια Θάλασσα υποχώρησε τελευταία φορά κατά 0,70 USD στα 77,68 USD/βαρέλι, έχοντας πέσει στα 77,50 USD/βαρέλι νωρίτερα (το χαμηλότερο σημείο από τις 5 Φεβρουαρίου), ενώ το ισοδύναμο WTI υποχώρησε 0,78 USD στα 73,44 USD/ bbl.

Την Κυριακή 2/6, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής του που αρχικά εισήχθησαν για να τονώσει την αγορά, μέχρι το τέλος του έτους, παρότι αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει σταδιακή κατάργηση ορισμένων από τις εν λόγω περικοπές από τον Οκτώβριο.

«Η κίνηση των τιμών στο πετρέλαιο χθες έδειξε ξεκάθαρα ότι η αγορά ήταν απογοητευμένη από την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ + το Σαββατοκύριακο 1-2/6», ανέφερε σε σημείωμά της η ING τράπεζα.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος θα προχωρήσει στην αποκάλυψη των περικοπών παραγωγής.

 

Το μήνυμα της παράτασης των περικοπών

Ο Walt Chancellor (ενεργειακός στρατηγός της Macquarie), ανέφερε σε σημείωμα ότι η παράταση των εθελοντικών περικοπών μέχρι το γ΄ τρίμηνο «θα ενισχύσει τη στεγανότητα του αργού το καλοκαίρι».

Από την πλευρά του ο Giovanni Stanuovo (στρατηγός εμπορευμάτων στην τράπεζα UBS), δήλωσε στο Montel ότι «η παράταση των περικοπών μέχρι το τέλος του 2025, με προγραμματισμένη εκτόνωση είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο όμιλος θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου».

Ωστόσο, η χαλάρωση «αντιπροσωπεύει μια ισχυρότερη ένδειξη ότι τα ακραία επίπεδα στήριξης της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+ (κυρίως η Σαουδική Αραβία) μπορεί να μην διαρκέσουν για πάντα».

«Η συμφωνία αποτελεί μια σιωπηρή αναγνώριση ότι οι περικοπές δεν μπορούν να επιτραπούν να παραμείνουν σε ισχύ για πάντα, δεδομένης της απώλειας μεριδίου αγοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και ότι ο όμιλος χρειάζεται μια στρατηγική εξόδου», ανέφερε η UBS σε σημείωμα.

 

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζονται

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική αδυναμία και τον αντίκτυπό της στη ζήτηση συνέχισαν να επιβαρύνουν την αγορά.

«Η επανειλημμένη επέκταση των περικοπών της προσφοράς τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το καρτέλ.

Παρότι η ζήτηση πετρελαίου έχει ανακάμψει μετά την πανδημία (Covid), ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος.

Με την προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ να συνεχίζει να αυξάνεται και η αύξηση της ζήτησης να παραμένει χλιαρή τα επόμενα χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορέσει ποτέ να χαλαρώσει πλήρως τις περικοπές της προσφοράς του», δήλωσε στο Montel ο Ajay Parmar (ειδικός στην αγορά πετρελαίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης