Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναμενόμενη η επέκταση των περικοπών πετρελαίου έως το 2025 από τον OPEC+

Αναμενόμενη η επέκταση των περικοπών πετρελαίου έως το 2025 από τον OPEC+
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρά την είδηση της σταθερής παράτασης των συνολικών περικοπών

OPEC και OPEC+ αποφάσισαν στη συνεδρίασή τους -όπως ήταν αναμενόμενο- να παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής τους, έως το 2025.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Amena Bakr του Energy Intelligence ανέφερε ότι οι εθελοντικές περικοπές συγκεκριμένα θα παραταθούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά το οποίο οι χώρες που πραγματοποιούν σήμερα περικοπές θα αρχίσουν να επαναφέρουν την παραγωγή, εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι κατάλληλες.

«Περιμένουμε να μειωθούν τα επιτόκια και μια καλύτερη πορεία όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη ... όχι θύλακες ανάπτυξης εδώ και εκεί», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, όπως αναφέρει το Reuters, σε σχόλια για τις συνθήκες της αγοράς.

Σε πτώση το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρά την είδηση της σταθερής παράτασης των συνολικών περικοπών, πιθανότατα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών περικοπών, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την Bakr, προέρχονται από το εθελοντικό πρόγραμμα περικοπών, συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd.

Ένας άλλος λόγος για την αντίδραση της αγοράς ήταν πιθανότατα η προς τα πάνω προσαρμογή της ποσόστωσης παραγωγής των ΗΑΕ, που «γκρίνιαζαν» κατά των περικοπών της παραγωγής, οπότε το υπόλοιπο καρτέλ αύξησε το βασικό όριο παραγωγής του κατά 300.000 bpd στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, «η συμφωνία θα πρέπει να διασκεδάσει τους φόβους της αγοράς ότι ο ΟPEC+ θα προσθέσει ξανά βαρέλια σε μια εποχή που οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να είναι έντονες», δήλωσε στο Reuters η Amrita Sen της Energy Aspects.

Ο πετρελαϊκός οργανισμός καθυστέρησε επίσης τη συζήτηση σχετικά με τα βασικά όρια παραγωγής άλλων μελών μέχρι το 2026, επειδή, σύμφωνα με την Bakr της Energy Intelligence, «ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία βρίσκονται υπό εμπάργκο και οι ανεξάρτητες εταιρείες δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αξιολόγησης» των παραγωγικών δυνατοτήτων.

«Η ανακοίνωση ενός απροσδόκητα λεπτομερούς σχεδίου προεπιλογής για την απεμπλοκή των πρόσθετων περικοπών καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της χαμηλής παραγωγής, εάν η αγορά αποδειχθεί πιο ήπια από τις ανοδικές προσδοκίες του ΟΠΕΚ», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σχετικά με τις αποφάσεις της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι «η ανακοίνωση μιας σταδιακής απεμπλοκής αντανακλά την έντονη επιθυμία να επανέλθει η παραγωγή, δεδομένης της υψηλής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης