Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πονοκέφαλος» για τη Νορβηγία η βλάβη σε αγωγό φυσικού αερίου (Montel)

«Πονοκέφαλος» για τη Νορβηγία η βλάβη σε αγωγό φυσικού αερίου (Montel)
Οι εξαγωγές αερίου από τη Νορβηγία προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά περίπου 59 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα λόγω της διακοπής, δήλωσε η Gassco
Η αιτία της ξαφνικής διακοπής του φυσικού αερίου της Νορβηγίας που πυροδότησε την εκτίναξη των τιμών τη Δευτέρα (3/6) εντοπίστηκε στην πλατφόρμα Sleipner Riser, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πότε οι εξαγωγές μπορούν να ομαλοποιηθούν, δήλωσε ο TSO Gassco.

«Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που μας δόθηκαν από την Equinor είναι ότι έχουν εντοπίσει την πιθανή πηγή της βλάβης σε μια ρωγμή σε έναν αγωγό 2 ιντσών στην πλατφόρμα Sleipner Riser, αλλά επί του παρόντος αξιολογούν τον τρόπο επιδιόρθωσής της», δήλωσε στο Montel ο Alfred Skaar Hansen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gassco.

«Δεν γνωρίζω πόσο σύντομα μπορεί να επισκευαστεί αυτή η βλάβη. Εάν μπορεί να επιδιορθωθεί μέσω της χειροκίνητης λειτουργίας θα πάει γρήγορα, εάν πρέπει να αντικατασταθεί μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι περισσότερες πληροφορίες πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σήμερα (4/6).

Αύξηση στις τιμές

Οι τιμές του βρετανικού φυσικού αερίου στον κόμβο NBP διαμορφώθηκαν για τελευταία φορά στις 89,50p/th, αυξημένες κατά 9,4% σε σχέση με την Παρασκευή, αλλά μειωμένες από το ενδοημερήσιο μέγιστο των 94p/th - το υψηλότερο από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το ισοδύναμο συμβόλαιο στον ολλανδικό κόμβο TTF αυξήθηκε τελευταία κατά 7,7% στα 36,86 ευρώ/MWh, αφού προηγουμένως είχε φθάσει σε υψηλό έξι μηνών στα 38,70 ευρώ/MWh.

Η Gasso δήλωσε νωρίτερα ότι η μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna με δυναμικότητα 79,8 εκατ. κυβικών μέτρων/ημέρα δεν θα είναι πιθανότατα διαθέσιμη στην αγορά μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Το εργοστάσιο έχει κλείσει από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς το αέριο που προμηθεύει μέσω του αγωγού Langeled στο Ηνωμένο Βασίλειο περνάει από το Sleipner Riser.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που στέλνουν την παραγωγή τους στη Nyhamna, όπως το Ormen Lange, έχουν επίσης κλείσει ως αποτέλεσμα της βλάβης.

Οι εξαγωγές αερίου από τη Νορβηγία προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά περίπου 59 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα λόγω της διακοπής, δήλωσε η Gassco.

Εάν η διακοπή συνεχιζόταν, η Gasso θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις ροές του Langeled γύρω από το Sleipner ανοίγοντας υποθαλάσσιες βαλβίδες, δήλωσε ο Hansen, αν και πρόσθεσε ότι αυτό θα απαιτούσε μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετείχαν υποθαλάσσια σκάφη και δεν θα ήταν χωρίς κίνδυνο.

Ως εκ τούτου, η Gassco θα περίμενε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη διάρκεια της διακοπής πριν ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης