Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η μείωση των εξαγωγών της Νορβηγίας οδηγεί στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη  

Η μείωση των εξαγωγών της Νορβηγίας οδηγεί στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη   

Οι εξαγωγές της Νορβηγίας μειώθηκαν στα 256 mcm έναντι 300 mcm προγραμματισμένων τη Δευτέρα λόγω ρωγμής σε αγωγό υπεράκτιας πλατφόρμας

 

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη μειώθηκαν απότομα τη Δευτέρα καθώς η διακοπή λειτουργίας του υπεράκτιου κόμβου Sleipner σταμάτησε τις εργασίες στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna, ανακοίνωσε ο χειριστής αγωγών Gassco, ανεβάζοντας τις ευρωπαϊκές τιμές στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

 Η διακοπή προκλήθηκε από μια ρωγμή που ανακαλύφθηκε σε έναν αγωγό δύο ιντσών στην υπεράκτια πλατφόρμα Sleipner Riser της Νορβηγίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επισκευαστεί, αλλά η κατάσταση δεν θεωρείται επικίνδυνη, πρόσθεσε.

 «Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες από την άποψη της προσφοράς», δήλωσε στο Reuters ο Άλφρεντ Χάνσεν, επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος αγωγών στο Γκάσκο.

 Η διακοπή λειτουργίας  στην πλατφόρμα Sleipner, που λειτουργεί από την Equinor η οποία ξεκίνησε αργά την Κυριακή, επρόκειτο να συνεχιστεί την Τρίτη, σύμφωνα με τον Gassco.

«Ο χειριστής του πεδίου θα μας δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση για το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για την επισκευή και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τις προβλέψεις μας ανάλογα», είπε ο Χάνσεν.

 

 Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης

Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που διέκοψε τους ενεργειακούς δεσμούς δεκαετιών.

Το Sleipner Riser είναι ένα σημείο σύνδεσης για τους αγωγούς Langeled North και Langeled South που συνδέουν το εργοστάσιο Nyhamna στη δυτική ακτή της Νορβηγίας με τον τερματικό σταθμό Easington στη βορειοανατολική Αγγλία.

Και οι δύο τερματικοί σταθμοί έκλεισαν τη Δευτέρα,, με τα νορβηγικά νούμερα προμήθειας φυσικού αερίου να πέφτουν στα 256 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 300 mcm/ημέρα που είχαν οριστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της Gassco.

Αν και υπάρχουν επιλογές για την παράκαμψη του Sleipner, αυτό είναι χρονοβόρο και όχι χωρίς κίνδυνο, είπε ο Χάνσεν.


Άνοδος τιμής

 Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ολλανδική προμηνιαία σύμβαση , αυξήθηκε κατά 7,2% στα 37,08 ευρώ/MWh   υποχωρώντας από το προηγούμενο ανώτατο όριο των 38,56 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Δεκεμβρίου.

 Η Gassco συνεργάζεται με την Equinor για να επιλύσει την κατάσταση, δήλωσε ξεχωριστά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Εργαζόμαστε... με ένα σχέδιο για επισκευές και με ένα σχέδιο για αντισταθμιστικά μέτρα για να παραδώσουμε τον υψηλότερο δυνατό όγκο στην Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος.

 Ενώ ο χειριστής του εργοστασίου της Nyhamna Shell επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα σχετιζόταν με το Sleipner, εκπρόσωπος της Equinor παρέπεμψε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα στον Gassco.

Η Nyhamna είναι σε θέση να επεξεργαστεί έως και 79,8 mcm ανά ημέρα, με το τρέχον κλείσιμο να έχει ως αποτέλεσμα πραγματική απώλεια 56,7 mcm τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Χάνσεν. Ο τερματικός σταθμός Easington της Βρετανίας έχει χωρητικότητα 72,50 mcm/ημέρα.

 

 

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης