Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τις επενδύσεις στην ενέργεια λόγω ανησυχιών για το κλίμα

Η ΕΕ θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τις επενδύσεις στην ενέργεια λόγω ανησυχιών για το κλίμα
Το μπλοκ υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν συνάδει πλέον με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τις φιλοδοξίες της ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα την Πέμπτη (30/5) να παραιτηθούν από τη διεθνή ενεργειακή συνθήκη λόγω ανησυχιών ότι προωθεί τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη (ECT) του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύουν κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρείες να τη χρησιμοποιούν για να ξεκινήσουν αγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέτρων που αποσκοπούν στο κλείσιμο ή τον περιορισμό έργων ορυκτών καυσίμων.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ όλους εσάς γύρω από το τραπέζι που θα εργαστείτε σκληρά με την ομάδα της βελγικής προεδρίας για να αρθεί το αδιέξοδο σε αυτόν τον φάκελο», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Τίνε Βαν ντερ Στράτεν.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν την έξοδο της ΕΕ από τη συνθήκη πέρυσι, αφού κράτη μέλη, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες, ανακοίνωσαν μεμονωμένα σχέδια αποχώρησης, με τα περισσότερα να επικαλούνται ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Σε αντίθεση με την Συμφωνία του Παρισιού

Το μπλοκ υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν συνάδει πλέον με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τις φιλοδοξίες της ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και μια σημαντική νίκη για τους αγωνιστές της κλιματικής δικαιοσύνης σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Climate Action Network (CAN) Europe, προσθέτοντας ότι η πίεση θα είναι τώρα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από την ΕΚΣ.

Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να παραμείνουν συμβαλλόμενα μέρη μετά την αποχώρηση της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Διάσκεψης για τον Ενεργειακό Χάρτη -που αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος του 2024- εγκρίνοντας ή όχι μια εκσυγχρονισμένη συμφωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πριν από την αποχώρησή της, η ΕΕ συμφώνησε ότι θα εγκρίνει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις της συνθήκης - οι οποίες αποσκοπούσαν στο να την καταστήσουν πιο φιλική προς το κλίμα, αλλά οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν ήταν επαρκείς.

Η γραμματεία της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πότε θα συνεδριάσουν τα μέλη της Συνθήκης για να ψηφίσουν επί των μεταρρυθμίσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης