Ενέργεια

Montel: Το κόστος έργων ΑΠΕ της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται

Montel: Το κόστος έργων ΑΠΕ της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται

Το κόστος τους έχει ανέβει πάνω από 20% τα τελευταία 5 χρόνια, λένε οι παρατηρητές

Το υψηλό κόστος στην Ιταλία για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί πληγή… για τον ενεργειακό τομέα της μεσογειακής χώρας.

Η αύξηση της τιμής κατά 20% τα τελευταία 5 χρόνια (υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) ενσωματώνεται τώρα στο σύστημα, όπως υποστήριξαν ειδικοί του κλάδου.

 

«Είναι πλέον ένα διαρθρωτικό ζήτημα, με ασταθές ενεργειακό κόστος. Η τάση είναι οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η Ιταλία υπέφερε περισσότερο από αυτές τις αυξήσεις κόστους από ό,τι οι γείτονές της λόγω των μακρών διαδικασιών αδειοδότησης», δήλωσε ο Stefano Scazzola (επικεφαλής ανάπτυξης ΑΠΕ στην ιταλική θυγατρική της Engie), σε συνέδριο στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου στις 29/5.

«Το κόστος του έργου έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% τα τελευταία 5 χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών των μετάλλων όπως ο χαλκός και ο χάλυβας και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που απαιτείται για την παραγωγή», δήλωσε ο Agostino Re Rebaudengo (επικεφαλής της ομάδας λόμπι Elettricita Futura).

«Η μακρά διαδικασία αδειοδότησης έκανε το κόστος εξουσιοδότησης δραματικά υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τιμές της γης που απαιτούνται για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται» επίσης λόγω τοπικών και περιφερειακών αντιθέσεων και ρυθμιστικών περιορισμών», δήλωσε ο Re Rebaudengo στον Montel στις 29/5.

«Τρομακτικά» επίπεδα τιμών

Η τιμή της γης για την εγκατάσταση πράσινων εγκαταστάσεων είχε φτάσει σε «τρομακτικά» επίπεδα, δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ο Pierluigi Nalin (Διευθυντής ανάπτυξης ΑΠΕ στην εταιρεία κοινής ωφέλειας Edison).

Οι προγραμματιστές χρειάζονταν κόστος για να παραμείνουν σταθεροί μετά την εγκατάσταση, είπε ο Scazzola, αλλά τώρα οι δαπάνες σε κεφαλαιακό και λειτουργικό επίπεδο ήταν πάντα υψηλότερες από τις προγραμματισμένες.

Σύμφωνα με τον Andrea Petrina (επικεφαλής του κέντρου ικανοτήτων ενέργειας στο επενδυτικό ταμείο CDP),  αν η Ιταλία είχε διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής της αντί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγής της, θα ήταν σε ισχυρότερη θέση σήμερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

«Η Ιταλία είναι πολύ ευάλωτη σε γεωπολιτικούς κραδασμούς που μπορεί ακόμη και να είναι πολύ συχνοί στο μέλλον».

Για τον Luca Bonzagni (Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Intelligence), «η μεγάλη πράσινη ανάπτυξη» είχε τελειώσει λόγω αυτών των αυξήσεων κόστους.

Ο Giuseppe Dasti (επικεφαλής του γραφείου ενέργειας στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa San Paolo), συμφώνησε, επισημαίνοντας μια κάμψη στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές φέτος και το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης