Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Τέξας «βάζει τα γυαλιά» στους Δημοκρατικούς και γίνεται το πρότυπο στην πράσινη μετάβαση (FT)

Το Τέξας «βάζει τα γυαλιά» στους Δημοκρατικούς και γίνεται το πρότυπο στην πράσινη μετάβαση (FT)
Τα βλέμματα των ΗΠΑ και του πλανήτη είναι στραμμένα σε αυτή την πολιτεία
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους συνέβη κάτι κυριολεκτικά αξιοσημείωτο. Για πρώτη φορά, η πλούσια σε ορυκτά καύσιμα πολιτεία του Τέξας παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια παρά από άνθρακα.

Το ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι νωρίς το απόγευμα της 14ης Μαΐου, το Τέξας άγγιξε για λίγο τα 19,1 GW παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάρκα, κάτι που αποτέλεσε θεωρήθηκε ως νέο ρεκόρ για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Grid Status, το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την αμερικανική χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό που κάνει το επίτευγμα ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η πολιτεία του Τέξας εκθρόνισε στη δεύτερη θέση την Καλιφόρνια, την πολιτεία δηλαδή εκείνη που ηγούνταν στους στόχους καθαρής ενέργειας για περισσότερα από 20 χρόνια, παίρνοντας έτσι ένα σημαντικό προβάδισμα στην ηλιακή ενέργεια.

Η Καλιφόρνια, παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, ξεπεράστηκε από μια ρεπουμπλικανικής ηγεσίας «ατμομηχανή ορυκτών καυσίμων», η οποία κυβερνάται από έναν άνθρωπο που δεν φημίζεται για τους αγώνες που έχει δώσει υπέρ της πράσινης ενέργειας.

fvto-3_1.jpg

Πριν από πέντε χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο. Το 2019, το Τέξας διέθετε λίγο πάνω από 2 GW ηλιακών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας έναντι 13 GW της Καλιφόρνιας. Έκτοτε, το Τέξας έχει διαγράψει κυριολεκτικά μια ηλιακή έκρηξη. Μέχρι αυτόν τον μήνα έχει αναπτύξει 23,6 GW ηλιακής ενέργειας έναντι 21,2 GW της Καλιφόρνιας.

Τα πρωτεία μεταξύ 51 πολιτειών

Όταν τεθεί σε λειτουργία η τελευταία παρτίδα ηλιακών σταθμών, το Τέξας θα έχει προσθέσει περισσότερη ηλιακή ισχύ ανά κάτοικο σε ένα μόνο έτος από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ και από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του think tank για την ενέργεια Ember.

Σχεδόν εν μία νυκτί, μια πολιτεία που για δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με τα «βρώμικα» καύσιμα έχει γίνει ο γίγαντας της καθαρής ενέργειας της Αμερικής, και ο ρυθμός εξακολουθεί να επιταχύνεται.

Το Τέξας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, ωστόσο η μετάβασή του προς την καθαρή ενέργεια είναι εμβληματική.

fvto-2.jpg

Η οικονομία κερδίζει την πολιτική και την κάθε ιδεολογία. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Τεξανοί θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και είναι πιο εχθρικοί από τον μέσο Αμερικανό στους στόχους για καθαρή ενέργεια, υποχωρεί απέναντι στα οικονομικά κίνητρα.

Το οικονομικό συμφέρον…first

Δεν είναι ότι η πολιτική δεν έχει σημασία. Αλλά τα οικονομικά, τα οποία καθορίζουν σε τελική ανάλυση την πολιτική, μπορούν να κάνουν ακόμη και τον μεγαλύτερο σκεπτικιστή έναντι της κλιματικής αλλαγής να αναθεωρήσει και να μετατραπεί σε διαπρύσιο κήρυκα της καθαρής ενέργειας.

Αυτό ακριβώς συνέβη στο Τέξας, όπου σχηματίστηκε ένας συνασπισμός υπέρ της καθαρής ενέργειας.

Προοδευτικοί σε δημοκρατικές πόλεις έχουν ενωθεί με επαρχιώτες συντηρητικούς του δυτικού Τέξας που αναγνωρίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται μια κρίσιμη πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τις περιοχές τους.

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της πολιτείας, οι αγροτικές κομητείες θα λάβουν περισσότερο από το 60% των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να εισρεύσουν στο Τέξας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Joshua Rhodes, ειδικού σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση είναι γεμάτη από δηλώσεις υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, κτηνοτρόφους και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς.

Πάνε οι μέρες που τα φυλλάδια που εξυμνούσαν τις αρετές της καθαρής ενέργειας ήταν προνόμιο προοδευτικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Τώρα άρθρα υπέρ των έργων ΑΠΕ γράφουν σωρηδόν και οι ρεπουμπλικανικές εφημερίδες.

dvto-4.jpg

Το πλεονέκτημα του Τέξας

Ίσως το πιο σαφές σημάδι ότι η οικονομία έχει μεταμορφώσει την πολιτική της κλιματικής αλλαγής στο Τέξας ήρθε πέρυσι, όταν πολλά προτεινόμενα νομοσχέδια της Βουλής που αποσκοπούσαν στο να δυσκολέψουν την εγκατάσταση νέων ηλιακών και αιολικών πάρκων απέτυχαν να εγκριθούν.

Η ευκολία κατασκευής και σύνδεσης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Τέξας σε σχέση με αλλού υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους για την έκρηξη της καθαρής ενέργειας στην πολιτεία.

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιεί ένα μοντέλο «σύνδεσης και διαχείρισης». Αυτό αξιολογεί τα νέα έργα με βάση τις βασικές τοπικές απαιτήσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο, αντί να διεξάγει μακροχρόνιες μελέτες για τις ευρύτερες πιθανές επιπτώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται περίπου το μισό χρόνο για να τεθεί σε λειτουργία στο Τέξας σε σχέση με αλλού.

Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ επιδιώκει τώρα να ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση σε εθνικό επίπεδο. Το «συντηρητικό» Τέξας έχει γίνει το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης για όλες τις ΗΠΑ.

Ο πολωμένος χαρακτήρας του πολιτικού λόγου στις ΗΠΑ μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν ένα διχαστικό θέμα.

Για όσους όμως γνωρίζουν το θέμα καλά, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η πράσινη ενέργεια έρχεται να σαρώσει το παραδοσιακό ενεργειακό τοπίο και να γράψει τη νέα σελίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης