Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διασύνδεση 2 GW EGL 1 με τη συμμετοχή MYTILINEOS - GE Vernova (offshore-energy)

Πώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διασύνδεση 2 GW EGL 1 με τη συμμετοχή MYTILINEOS - GE Vernova (offshore-energy)

Προς ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την έναρξη του κυρίως μέρους του έργου στο τέλος του έτους


Εκτός από τη διασύνδεση 600 MW μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας για την οποία το WEN έγραψε στις 28/05/2024 η Μυτιληναίος βρίσκεται στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει αναλάβει με την GE Vernova στην Βρετανία.

Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2023 η κοινοπραξία της επιχείρησης Grid Solutions της GE Vernova και της MYTILINEOS Energy & Metals, ανέλαβε συμβόλαιο 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την παράδοση των σταθμών μετατροπέων HVDC για το έργο Eastern Green Link 1 (EGL1) μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας το οποίο αναμένεται να μεταφέρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 2 εκατομμύρια σπίτια από το 2029 που είναι το προγραμματισμένο έτος λειτουργίας.

Μυτιληναίος_Μιλάνο.jpg

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) επιδιώκει τρόπους ενίσχυσης της ενεργειακής του ασφάλειας και επίτευξης καθαρών μηδενικών στόχων, αναπτύσσει νέες υποδομές, όπως καλωδιακές συνδέσεις συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), για να επιτρέψει στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές.

Τέτοιο έργο είναι το HVDC το οποίο θα φέρει περισσότερη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία από αιολικά πάρκα στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024.

Η Eastern Green Link 1 Limited (μια κοινοπραξία μεταξύ των ιδιοκτητών δικτύων μεταφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου SP Transmission και National Grid Electricity Transmission), βρίσκεται στην ολοκλήρωση της φάσης προετοιμάσιας για την ανάπτυξη του έργου δικτύου Eastern Green Link 1 (EGL1) μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.

Μετά τη λήψη της άδειας σχεδιασμού, δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία για την παράδοση του έργου η οποία έγινε πρόσφατα η πρώτη που προχώρησε στη fast track διαδικασία υπό την Ofgem και έλαβε ένα πακέτο χρηματοδότησης που προβλέπεται στα 2 δισ. λίρες.

Πέρυσι, η Prysmian συνήψε συμβόλαιο, ύψους περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή των καλωδιακών συστημάτων, αφού επιλέχθηκε ως ο προτιμώμενος πλειοδότης για την καλωδιακή σύνδεση EGL1.

Με τη συνολική επένδυση για το κοινό έργο κατασκευής να ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια £ (σχεδόν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) εκ των οποίων το μερίδιο της National Grid είναι 1,5 δισεκατομμύρια £ (πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια), ο ηλεκτρικός σούπερ διάδρομος 2 GW EGL1 HVDC θα εκτείνεται από την περιοχή Torness στο East Lothian στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham, μέσω της Βόρειας Θάλασσας.


Η εκτιμώμενη προσφορά του έργου στην κοινωνία

Με την ολοκλήρωση το έργο αναμένεται να μεταφέρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 2 εκατομμύρια σπίτια, ξεκλειδώνοντας τα αποθέματα ανανεώσιμης ενέργειας της Σκωτίας, αυξάνοντας την ικανότητα της Βρετανίας να μεταφέρει καθαρή ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της μετάδοσης του Ηνωμένου Βασιλείου. δίκτυα στη διαδικασία.

Το EGL1 θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσει τα 50 GW υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2030, δίνοντας στη χώρα ένα χέρι βοήθειας για να επιτύχει το καθαρό μηδέν της έως το 2050.

Στο σημείο σύνδεσης της Σκωτίας στην περιοχή Torness στο East Lothian θα κατασκευαστεί ένας νέος χερσαίος σταθμός μετατροπέα δίπλα σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και με σύνδεση σε υποσταθμό κοντά στο Branxton που θα διασφαλίσει την ένωση με το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς.

 

Τεχνικές λεπτομέρειες του έργου

Αναμένεται να εγκατασταθούν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος για τη σύνδεση του υποσταθμού με τον σταθμό μετατροπής και από τον σταθμό μετατροπέα με το σημείο προσγείωσης νότια της παραλίας Thorntonloch.

Επιπλέον, η υποθαλάσσια διαδρομή καλύπτει την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων μήκους 176 χιλιομέτρων από νότια της παραλίας Thorntonloch (μέσω των υδάτων της Σκωτίας και της Αγγλίας έως βόρεια του Seaham), στην κομητεία Durham.

Από την άλλη πλευρά, το αγγλικό σημείο σύνδεσης περιλαμβάνει υπόγεια χερσαία καλώδια τα οποία θα εγκατασταθούν από βόρεια του Seaham σε έναν νέο σταθμό μετατροπέα και υποσταθμό στο Hawthorn Pit, στην κομητεία Durham, μεταξύ των χωριών Murton και South Hetton.

Επιπλέον, αρκετές υπάρχουσες συνδέσεις γραμμής στον υποσταθμό στο Hawthorn Pit θα αναδιαμορφωθούν, με αποτέλεσμα λιγότερους πυλώνες σε σύγκριση με τους ήδη υπάρχοντες.

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα του έργου, μικρές εργασίες προετοιμασίας (κυρίως στο Hawthorn Pit), ξεκίνησαν πρόσφατα στην περιοχή του έργου πριν από την κατασκευή του σταθμού μετατροπέα και του υποσταθμού και την εγκατάσταση του υπόγειου καλωδίου.

Αυτό αναμένεται να τυλιχτεί το φθινόπωρο του 2024.

Σύμφωνα με την JV, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο καθαρισμού της βλάστησης για την προετοιμασία της περιοχής του έργου.

 

Τα επόμενα στάδια του έργου

Ως μέρος των επόμενων βημάτων στο Murton και στο South Hetton, πραγματοποιούνται επί του παρόντος έρευνες επίγειας ζώνης στις προτεινόμενες τοποθεσίες υποσταθμών και σταθμών μετατροπέων.

Το δεύτερο στάδιο της απομάκρυνσης της βλάστησης, οι αρχαιολογικές έρευνες και οι έρευνες εδάφους σχεδιάστηκαν επίσης στον χώρο του σταθμού μετατροπής.

Η κύρια φάση κατασκευής θα ξεκινήσει στο τέλος ου 2024 δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας σταθμός μετατροπέα, καθώς και ένας υποσταθμός παράλληλα με την υπόγεια διασύνδεση. Οι δραστηριότητες υπεράκτιας εγκατάστασης θα απαιτήσουν την ανάπτυξη του σκάφους τοποθέτησης καλωδίων της Prysmian της κατηγορίας Leonardo da Vinci.

Η κύρια φάση κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029 και το ίδιο έτος να τεθεί σε λειτουργία.

Ενώ χρειάζονται σχεδόν 400 km καλωδίου ρεύματος για τη διαδρομή των 194 km μεταξύ των δύο χωρών, το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος των 176 km της διαδρομής αναμένεται να εγκατασταθεί στη Βόρεια Θάλασσα με χερσαία τμήματα περίπου 8 km και 10 km στη Σκωτία και την Αγγλία, αντίστοιχα.


Το
έργο EGL2

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει επίσης πρόοδο και σε μια άλλη καλωδιακή σύνδεση HVDC.

Πρόκειται για το Eastern Green Link 2 (EGL2) το οποίο λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη σύνδεση τέτοιου τύπου που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο.

Πριν από λίγες ημέρες, οι δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας του έργου EGL 2 ξεκίνησαν ξανά, με την έναρξη μιας λεπτομερούς γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών μη εκρηκτικών πυρομαχικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης