Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναλυτές: Η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στηρίζει τη διατήρηση των περικοπών του ΟΠΕΚ+

Αναλυτές: Η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στηρίζει τη διατήρηση των περικοπών του ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή η συνάντηση για την πολιτική εφοδιασμού

Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο λόγω της ζήτησης καυσίμων μπορεί να ενισχύσει την άποψη των παραγωγών του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν τις περικοπές της προσφοράς κατά τη συνεδρίασή τους στις 2 Ιουνίου, λένε εκπρόσωποι και αναλυτές του ΟΠΕΚ+ σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ+ - ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία- συναντώνται την Κυριακή για να συζητήσουν την πολιτική του εφοδιασμού και εάν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις μειώσεις της παραγωγής.
Η ποσότητα πετρελαίου που διατηρούν οι μεγάλες καταναλώτριες χώρες σε αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και είναι ένας βιομηχανικός δείκτης των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, μαζί με άλλους, όπως η ισχύς των φυσικών αγορών αργού.

Αυξήθηκαν τα αποθέματα

Τα αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των πλούσιων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαμορφώθηκαν στα 2,79 δισεκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, αυξημένα κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια τον μήνα και 34 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο, παρά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από Ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στη δική του έκθεση το Μάϊο ότι τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 34,6 εκατομμύρια βαρέλια από τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη μια απότομη αύξηση της ποσότητας πετρελαίου στα τάνκερ υπό διαμετακόμιση.
Πολλά δεξαμενόπλοια πραγματοποιούν μεγαλύτερα ταξίδια για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία.
Ο IEA εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν ξανά τον Απρίλιο καθώς το αργό και τα καύσιμα εκφορτώνονταν από τα δεξαμενόπλοια και καθώς οι εξαγωγές από τη Ρωσία και την Αμερική μειώθηκαν.
«Η φυσική αγορά είναι καλά εφοδιασμένη ενώ η ζήτηση επιβραδύνεται», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+. Τα αποθέματα σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ανέφερε ο IEA.

Τα αποθέματα αργού εκτός του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο και άλλα 48,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο, ανέφερε η IEA, επικαλούμενη στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων Kayrros. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής ήταν στην Κίνα, είπε ο IEA.
«Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα είναι πιθανό να απελευθερώσει βαρέλια πίσω στην αγορά έως ότου υπάρξουν απτά σημάδια άντλησης μετοχών», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

www.worldenergyneww.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης