Τελευταία Νέα

Η RWE προχωρά στο πρώτο έργο BESS 8ωρης διάρκειας στην Αυστραλία

Η RWE προχωρά στο πρώτο έργο BESS 8ωρης διάρκειας στην Αυστραλία
Η πολιτεία θα αναλάβει τα έσοδα του κατασκευαστή για το έργο, πληρώνοντας στην RWE όταν τα έσοδα βάσει της αγοράς είναι χαμηλά, και η RWE θα επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό στην πολιτεία όταν τα έσοδα υπερβούν ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο
Η RWE θα κατασκευάσει το πρώτο έργο τεχνολογίας BESS μεγάλης κλίμακας διάρκειας 8 ωρών στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας (NSW), σύμφωνα με το Energy Storage.

Ο γερμανικός κολοσσός των ανανεώσιμων, ανακοίνωσε την Τετάρτη (29/5) ότι έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο των 50MW/400MWh, δίπλα στο υφιστάμενο ηλιακό πάρκο Limondale Solar Farm της RWE, ισχύος 249 MWac, περίπου 16km από την πλησιέστερη πόλη, Balranald.

Η τελική επενδυτική απόφαση έρχεται μετά την επικράτηση της RWE στον πρώτο διαγωνισμό της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES) και την ανάθεση μακροχρόνιας συμφωνίας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών πριν από περίπου ένα χρόνο.

Τα επενδυτικά σχέδια

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από την AEMO Services, η οποία διεξάγει εξαμηνιαίους διαγωνισμούς για λογαριασμό της πολιτείας NSW στο πλαίσιο ενός 10ετούς σχεδίου για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της NSW, με τις εταιρείες να ανταγωνίζονται για έργα παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και για δικαιώματα πρόσβασης στις πέντε σχεδιαζόμενες ζώνες ανανεώσιμης ενέργειας (REZ) της πολιτείας.

Το Limondale BESS θα εγκατασταθεί σε μια από αυτές, της NSW South West REZ, και θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω υφιστάμενων υποδομών υποσταθμού.

Οι REZ στις διάφορες πολιτείες της Αυστραλίας θα φιλοξενήσουν η καθεμία πολλαπλάσια GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μαζί με αποθήκευση μπαταριών και ενδεχομένως άλλες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο.   

Στο Limondale θα χρησιμοποιηθούν μπαταρίες BESS ιόντων λιθίου (Li-ion) Tesla Megapack και η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, για να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους.

Ο αυστραλιανός εργολάβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομών Beon Energy Solutions θα παράσχει τον εξοπλισμό του ισοζυγίου των εγκαταστάσεων (BOP).

Σε εξέλιξη διαγωνισμοί της NSW για πόρους μακράς διάρκειας

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο άρθρο Energy Storage που δημοσιεύθηκε μετά την ανάθεση της σύμβασης, η σύμβαση της RWE με την NSW έχει διάρκεια 14 ετών.

Η πολιτεία θα αναλάβει τα έσοδα του κατασκευαστή για το έργο, πληρώνοντας στην RWE όταν τα έσοδα βάσει της αγοράς είναι χαμηλά, και η RWE θα επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό στην πολιτεία όταν τα έσοδα υπερβούν ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο.   

Ενώ, όπως επεσήμανε η RWE, το έργο θα είναι το πρώτο έργο αποθήκευσης μπαταριών Li-ion διάρκειας 8 ωρών στην Αυστραλία, η NSW μόλις ξεκίνησε τον επόμενο διαγωνισμό για LDES.

Ο 5ος γύρος του διαγωνισμού στο πλαίσιο του οδικού χάρτη υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της NSW άνοιξε την περασμένη εβδομάδα (22 Μαΐου). Η AEMO Services έχει διαμορφώσει το τμήμα LDES του διαγωνισμού στο 1GW για προσφορές έργων, μαζί με έως και 3,98 GW δικαιωμάτων πρόσβασης για τη νοτιοδυτική REZ.

Οι διαγωνισμοί έρχονται σε μια περίοδο όπου γίνεται αντιληπτό ότι ενώ η αποθήκευση ενέργειας μεγαλύτερης διάρκειας θα χρειαστεί για να καλύψει τα κενά όταν οι ηλιακές φωτοβολταϊκές και αιολικές πηγές δεν παράγουν για το δίκτυο, οι τρέχουσες δομές της αγοράς δεν παρέχουν κίνητρα για την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας.

Στη διάσκεψη κορυφής για την αποθήκευση ενέργειας στην Αυστραλία, που φιλοξενήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σίδνεϊ, πολλοί από τους ομιλητές -συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Malcolm Turnbull- συμφώνησαν ότι ενώ τα έργα Li-ion BESS με μικρότερη διάρκεια, συνήθως 1 και 2 ώρες, μπορούν να αποφέρουν αξιοπρεπείς αποδόσεις από τις ευκαιρίες στην εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (NEM), απαιτούνται μεταρρυθμίσεις της αγοράς ή υποστηρικτικές πολιτικές για να δημιουργηθεί μια επιχειρηματική υπόθεση για αποθήκευση μεγάλης διάρκειας.

Σε μια σχετική σημείωση, η νέα εθνική στρατηγική της Αυστραλίας για τις μπαταρίες, που αποσκοπεί στο να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική στις αλυσίδες αξίας των μπαταριών και των υλικών μπαταριών μέσω της κατασκευής, της επεξεργασίας και της εξόρυξης, προβλέπει την υποστήριξη τεχνολογιών αποθήκευσης μικρής, μεσαίας και μεγάλης διάρκειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης