Γήπεδο ΠΑΟ: Διαπραγματεύσεις Κοινοπραξίας - τραπεζών για αγορά της ΑΕΠ Ελαιώνα

Γήπεδο ΠΑΟ: Διαπραγματεύσεις Κοινοπραξίας - τραπεζών για αγορά της ΑΕΠ Ελαιώνα

Συζητιέται η απόκτηση της ιδιοκτησίας της εταιρείας που κατέχει το εμπορικό κέντρο (Sportal)

Σχετικά Άρθρα

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δημιουργίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού σύμφωνα με δημοσίευμα του Sportal.gr.

Συγκεκριμένα η κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιριών του ποδοσφαιρικού γηπέδου των «πρασίνων» (ΤΕΡΝΑ ΑΕ - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ), βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αγορά της ιδιοκτησίας της ΑΕΠ Ελαιώνα μέσω ομολογιακού δανείου.

Πρόκειται για προσπάθεια που μπορεί να ξεμπλοκάρει το κενό χρηματοδότησης, για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ΠΑΟ.


Η κόντρα Δούκα - Μπακογιάννη αποκάλυψε το πρόβλημα

Η πρόσφατη λεκτική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στον Χάρη Δούκα (νυν Δήμαρχος) και τον Κώστα Μπακογιάννη (πρώην Δήμαρχος) ανέδειξε το πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Το κόστος που πρέπει να καλύψει η ΑΕΠ Ελαιώνα (ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού), δεν αναγράφεται ούτε στο Προεδρικό Διάταγμα, ούτε στις συμβάσεις.

Στον αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό της Διπλής Ανάπλασης, όπως δημοσιεύτηκε στο MoU το 2020, αναφέρεται το ποσό των 13.288.770 ευρώ, ως κόστος, το οποίο προκύπτει ως 10.716.750 ευρώ καθαρή αξία και 2.572.020 ΦΠΑ.

Η αύξηση του κόστους (35 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ) δημιουργεί ένα χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να φτάσει τα 25 εκατ.

Συγκριτικά με τα 13,5 χοντρικά, που με γνώμονα τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, δεσμεύεται να τακτοποιήσει οικονομικά η ΑΕΠ Ελαιώνα βάσει νομοθεσίας. Προφανώς, για να φτάσει η κατάσταση εδώ, οι τράπεζες που την αποτελούν δεν είναι διατεθειμένες να καλύψουν το κενό που προκύπτει.


Οι λύσεις που αναζητήθηκαν

Το προηγούμενο διάστημα αναζητήθηκαν δύο πιθανές λύσεις.

Αρχικά, η κυβερνητική παρέμβαση. Να μεταφερθεί, δηλαδή, στις τράπεζες πως είναι επιφορτισμένες να καλύψουν το όποιο κόστος όσο και αν είναι. Ένα κόστος, το οποίο δεν εκτινάχθηκε μόνο λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών, αλλά και επειδή το αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα δεν συμβάδιζε με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του Αθλητικού Ομίλου απαιτείται μεγαλύτερο κονδύλι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το σενάριο δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Διότι υπάρχει νομοθεσία, στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει, επισήμως ή ανεπισήμως, το κεντρικό κράτος για λόγους διαφάνειας.

Το επόμενο σενάριο είχε να κάνει με τα 7 εκατ. ευρώ τα οποία ακόμα είναι δεσμευμένα σε κωδικό στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

Στα εκτελεστέα έργα για το 2024 (έργα Μεσοπρόθεσμης Ωρίμανσης) το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» έχει κωδικό 9777.01.023. Εδώ προέκυψαν δύο προβλήματα. Από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά αφορούσαν την ανακατασκευή της Λεωφόρου, η οποία δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν, πλέον, αποκλειστικά ως κωδικός. Με ΦΠΑ το ποσό φτάνει τα 8.632.311,44 ευρώ.

Επιπλέον στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ρητά πως οι μελέτες και η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό πρέπει να ολοκληρωθούν με πόρους του ιδιοκτήτη του εμπορικού, δηλαδή της ΑΕΠ Ελαιώνα.

Τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό πρόβλημα, είναι πως τα χρήματα αυτά δεν έλυναν το ζήτημα. Από τα 13,5 διαθέσιμα από την ΑΕΠ Ελαιώνα, το «έτοιμο» ποσό ξεπερνούσε τα 20 εκατ., οπότε έλειπαν, σχεδόν, άλλα τόσα.


Λύση ανάγκης η ανάμειξη της κοινοπραξίας των κατασκευαστών

Είναι προφανές πως η ΑΕΠ Ελαιώνα αδυνατεί (στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί), να καλύψει το σύνολο του έργου που αφορά τις εγκαταστάσεις του Α.Ο.

Όταν αγόρασε το εμπορικό κέντρο του Βωβού, πέρασε στην κατοχή της με διαγραφή χρέους περίπου 120 εκατ. ευρώ. Πρέπει, όμως, να τηρηθεί και το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δεν αναφέρει την ΑΕΠ Ελαιώνα, ως επιφορτισμένη για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων, αλλά τον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αλλάξει, χωρίς τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές από τον κατασκευαστικό κλάδο, η Κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιριών του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού, ΤΕΡΝΑ ΑΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αγορά της ιδιοκτησίας της ΑΕΠ Ελαιώνα μέσω ομολογιακού δανείου.

Προπομπός στη διαδικασία είναι η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που έχει δείξει και το πιο ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Οι τράπεζες, τη δεδομένη στιγμή, σκέφτονται σοβαρά την εξέλιξη αυτή. Εκτιμούν το ποσό που θα ζητήσουν, το οποίο κατά προσέγγιση θα είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, και τη σύναψη ομολογιακού δανείου με χαμηλό επιτόκιο.

Αν προκριθεί η παραπάνω λύση, ούτε παρέμβαση από το κεντρικό κράτος χρειάζεται, ούτε συμβολή της Περιφέρειας, ούτε ζήτημα στα ενδότερα της ΑΕΠ Ελαιώνα θα προκύψει λόγω των ζημιογόνων καθυστερήσεων.

Έτσι, η Κοινοπραξία ή μόνο η ΤΕΡΝΑ ΑΕ (αν προχωρήσει μόνη στην παραπάνω κίνηση)– θα δημιουργήσει διαφορετικά εργοτάξια στον Βοτανικό, τα οποία θα εργάζονται παράλληλα, πλην των συνοδών έργων και των χώρων πρασίνου που έχουν διαφορετικούς αναδόχους. Αποκλειστικά, για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.


Στόχοι βάσει χρονοδιαγράμματος

Στόχος, για το ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι τον Ιούνιο του 2025 να έχει κατασκευαστεί το ισόγειο και το πρώτο επίπεδο του γηπέδου.

Ταυτόχρονα να έχει αρχίσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων του ΑΟ, που απαιτεί λιγότερο χρόνο, και όλο το project να είναι ετοιμοπαράδοτο στις 31/12/2026, όπως προβλέπεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης