Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρεκόρ επενδύσεων το 2024 σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Νορβηγία

Ρεκόρ επενδύσεων το 2024 σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Νορβηγία

Υπολογίζονται σε 23,6 δισ. δολ. σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της σκανδιναβικής χώρας - Αναμένονται μεγάλες (20,6 δισ. δολ.) και το 2025

Οι εταιρείες αναμένεται να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη μεταφορά αγωγών το 2024 στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας, χάρη στις υψηλότερες αναμενόμενες δαπάνες για την εξερεύνηση και τις εξελίξεις στον τομέα, όπως ανακοίνωσε στις 28/5 η Στατιστική Υπηρεσία της σκανδιναβικής χώρας.

 

Επίσης αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και το 2025.

Οι επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά αγωγών για το 2024 υπολογίζονται τώρα σε 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια (247 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες), «η οποία είναι ιστορικά η υψηλότερη ονομαστική εκτίμηση που έχει δοθεί από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το στατιστικό στοιχείο», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας, σχολιάζοντας μια δεύτερη έρευνα τριμήνου για τις εκτιμήσεις επενδύσεων.

Η νέα εκτίμηση για επένδυση ρεκόρ είναι 1,3% υψηλότερη από ό,τι στην έρευνα του πρώτου τριμήνου από τον Φεβρουάριο η οποία έδειξε προσδοκίες ύψους 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (244 δισεκατομμύρια κορώνες) στις επενδύσεις του 2024.

 

Επενδύσεις 20,6 δισ. δολ. το 2025

Για το 2025, οι επενδύσεις θα είναι επίσης μεγάλες (όχι όσο φέτος), λόγω λιγότερων νέων εξελίξεων το επόμενο έτος, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας.

Οι συνολικές επενδύσεις στη δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς με αγωγούς, υπολογίζονται σε 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια (216 δισεκατομμύρια κορώνες) το 2025, ποσοστό 5,2% υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί το προηγούμενο τρίμηνο.


Σχέδια ενίσχυσης δραστηριότητας στα υπεράκτια

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα εξερεύνησης και τις δαπάνες στην υπεράκτια Νορβηγία φέτος, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης προσπαθεί να διατηρήσει την παραγωγή και να αυξήσει τις εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Επί του παρόντος, οι περισσότερες προσπάθειες εξερεύνησης επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από την υπάρχουσα υποδομή, έτσι ώστε οι ανακαλύψεις να μπορούν να δεσμευτούν γρήγορα και να δημιουργήσουν αξία όσο τα πεδία εξακολουθούν να λειτουργούν», ανέφερε η Νορβηγική Διεύθυνση Υπεράκτιας στην ετήσια έκθεσή της νωρίτερα φέτος.

Αν και αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής (βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα), η Διεύθυνση ανέφερε ότι «θα ήθελε να δει εταιρείες να εξερευνούν ενεργά σε πιο παραμεθόριες περιοχές».

«Η ισχυρή δραστηριότητα εξερεύνησης και παραγωγής του περασμένου έτους πρόκειται να συνεχιστεί το 2024», σημειώνεται στην έκθεση.

Φέτος, η ερευνητική δραστηριότητα θα αυξηθεί με 40 έως 50 ερευνητικά πηγάδια που έχουν προγραμματιστεί από τους φορείς εκμετάλλευσης, από 34 εξερευνητικά πηγάδια που δημιουργήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης