Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ελπίδα για περιβαλλοντικά οφέλη με την απόρριψη μη εκραγμένων πυρομαχικών

Ελπίδα για περιβαλλοντικά οφέλη με την απόρριψη μη εκραγμένων πυρομαχικών

Θα βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων για τους πληθυσμούς της άγριας ζωής - Δημοσίευση σχετικής έκθεσης μετά την ανάπτυξη της μεθόδου εκτόνωσης χαμηλής τάξης στο Moray West - Πρωτοπορεί η Ocean Winds

Η Ocean Winds δημοσίευσε μια έκθεση που καταδεικνύει πώς η μέθοδος «χαμηλής τάξης ανάφλεξης» για την απόρριψη μη εκραγμένων πυρομαχικών (UXO) δημιουργεί προβλέψιμα χαμηλά επίπεδα υποβρύχιου θορύβου στο θαλάσσιο περιβάλλον μετά τη χρήση της τεχνικής στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Moray West των 882 MW.

 

Η έκθεση συντάχθηκε μετά την πρώτη μεγάλης κλίμακας χρήση της μεθόδου κατά την εκκαθάριση UXO πριν από την υπεράκτια κατασκευή της συστοιχίας στο Moray Firth της Σκωτίας. 

Όπως σημειώνει η Nuria Abad Oliva (επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης και υπεύθυνη συναίνεσης offshore για το έργο), η τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχημένη χρήση αναφλεγμονής χαμηλής τάξης για την υποστήριξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μετρήσεις υποβρύχιου θορύβου που πραγματοποιήθηκαν από τη Seiche Ltd κατά τη διάρκεια εργασιών διάθεσης.

Όλα τα UXO (82) που εντοπίστηκαν για απόρριψη εξαλείφθηκαν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας την τεχνική με τις εργασίες που ανέλαβε η EODEX με έδρα τη Σκωτία.

Νάρκες, βόμβες, τορπίλες και ναυτικές οβίδες με εκρηκτικό περιεχόμενο που ποικίλλει σε μέγεθος από 6 κιλά έως 700 κιλά εξουδετερώθηκαν επιτυχώς. Ο υποβρύχιος θόρυβος περιορίστηκε στη μικρή φόρτιση του εργαλείου απόρριψης, αποφεύγοντας μεγάλες υποβρύχιες εκρήξεις από τις παραδοσιακές τεχνικές απόρριψης UXO.

Η έκθεση προσδιορίζει ένα βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής ως την ακρίβεια της μοντελοποίησης του υποβρύχιου θορύβου και της εκτίμησης επιπτώσεων σε σύγκριση με λιγότερο βέβαιες και δυνητικά μεγάλες εκτιμήσεις θορύβου από παραδοσιακές τεχνικές απόρριψης.

Οι παραδοσιακές τεχνικές μπορούν να προκαλέσουν σημαντική περιβαλλοντική ζημιά και να βλάψουν τα θαλάσσια θηλαστικά.


Ελπίδα για περιβαλλοντικά οφέλη

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η Ocean Winds ελπίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές και ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα επωφεληθούν από αυτά τα ευρήματα σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη της χαμηλής αναφλεγμονής.

«Η πρόκληση της απόρριψης περισσότερων από 80 UXO με χρήση παραδοσιακών τεχνικών ήταν τρομακτική.

Η συνεργασία με την EODEX για την ανάπτυξη χαμηλής τάξης αναφλεγμονής για πρώτη φορά σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο ήταν φανταστικό επίτευγμα.

Η απόρριψη είχε ως αποτέλεσμα αμελητέο υποθαλάσσιο θόρυβο και εξασφάλισε την προστασία των πολύτιμων πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών στα νερά γύρω από το έργο.

Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές και την κατάλληλη υιοθέτηση της τεχνικής από τους προγραμματιστές όπου οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες δείχνουν ότι θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο», δήλωσε η Catarina Rei (Επικεφαλής αδειοδότησης και περιβάλλοντος της Ocean Winds).

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, Paul Thomson, δήλωσε:

«Οι προηγούμενες μετρήσεις μας για τον θόρυβο από την απόρριψη UXO σε άλλα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν επισημάνει πώς οι συμβατικές τεχνικές υψηλής τάξης μπορούν να επηρεάσουν προστατευμένα θαλάσσια θηλαστικά.

Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόδειξη της ιδέας που θα βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων τόσο για τους πληθυσμούς της άγριας ζωής όσο και για την παράδοση των υπεράκτιων αιολικών έργων που αναπτύσσονται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης