Ενέργεια

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου
Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε οι κάτοικοι να πληρώνουν ακριβά το κόστος της θερμικής τους ενέργειας, δήλωσε η κα Σδούκου
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και κατάφερε χάρη στις υποδομές που διέθετε στη Ρεβυθούσα, όχι μόνο να μην κινδυνεύσει αλλά και να στηρίξει τα ενεργειακά συστήματα γειτονικών χωρών», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα την ‘Ευρωπαϊκή πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα, τη διακρατική συνεργασία και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση» στο πλαίσιο του Balkan Energy Forum που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στην Κοζάνη. Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια Βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.
 
Μίλησε για «εθνικές επιτυχίες» της χώρας στο θέμα της ενέργειας που τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα «την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ φέρνοντας την στην δεύτερη θέση παγκοσμίως καθώς και τις επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. € που έγιναν στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού». Επίσης ως σημαντικό έργο εξέλιξης της ενεργειακής μετάβασης ανάφερε «τα έργα διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας με την ταυτόχρονη κατάργηση όλων των ρυπογόνων μονάδων ντίζελ που λειτουργούσαν στα νησιά». Η κ. Σδούκου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει κάθε είδους πρωτοβουλία προς το σκοπό της ενεργειακής μετάβασης, που αφορά έργα καινοτομίας» όπως συστήματα αποθήκευσης και τεχνολογίες υδρογόνου, προαναγγέλλοντας ότι τέτοιες επενδύσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται στη δυτική Μακεδονία.
 
Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ η κ. Σδούκου ρωτήθηκε για τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη των έργων κατασκευής της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις των τριών μεγάλων δήμων της δυτικής Μακεδονίας καθώς και για το νέο ακριβότερο τιμολόγιο που θα κληθούν να πληρώνουν οι καταναλωτές. Δήλωσε ότι «πρέπει να αρχίσει να κατασκευαζεται το έργο ΣΗΘΥΑ καθώς και οι λέβητες φυσικού αερίου» και πρόσθεσε ότι «το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025». Στο επίμαχο θέμα της θερμικής κιλοβατώρας για το οποίο έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, η κ. Σδούκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την εισδοχή των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και άλλων τεχνολογιών θα χουμε μείωση του κόστους της τιμής ενέργειας» και τόνισε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «να διασφαλίσουμε φθηνή τιμή στην θερμική ενέργεια προκειμένου να την απολαμβάνουν οι καταναλωτές της περιοχής».
 
Υπογράμμισε, άλλωστε: «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να υπάρχον εσφαλμένες εντυπώσεις ότι προωθούνται λύσεις που θα οδηγήσουν σε υπέρμετρες αυξήσεις. Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε οι κάτοικοι να πληρώνουν ακριβά το κόστος της θερμικής τους ενέργειας». Τέλος αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, την ομαλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην ΔΕΗ και τους δημάρχους της περιοχής λέγοντας ότι «τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ» και επισημαίνοντας πως με καλό πνεύμα συνεργασίας μπορεί να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο του ΣΗΘΥΑ.
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός για την Οικονομική διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις εντάσεις που υπάρχουν στην γειτονιά μας με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τον πόλεμο την Γάζα και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση αλλά και τα συστήματα μεταφοράς logistic κλπ.
 
Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης, τόνισε: «ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ». Η ίδια τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας που θα αξιολογεί σε κάθε χρονική στιγμή την θέση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της καθώς και τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Ανάκαμψης που λήγει το 2027.
 
Ο Κώστας Σταμπολής, πρόεδρος και διευθυντής του ΙΕΝΕ, δήλωσε ότι «η απανθρακοποίηση είναι μια δύσκολη υπόθεση» και ανέφερε ότι «μεγάλο μέρος των Βαλκανίων εξαρτάται σήμερα από τον άνθρακα». Ξεχώρισε εξάλλου την Ελλάδα ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να προχωρήσει μια χώρα στην ενεργειακή της μετάβαση λέγοντας ότι «βρίσκεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης