Ενέργεια

Πτώση των εισαγωγών σαουδαραβικού αργού προβλέπεται για την Κίνα τον Ιούνιο

Πτώση των εισαγωγών σαουδαραβικού αργού προβλέπεται για την Κίνα τον Ιούνιο
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Saudi Aramco αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) όλων των τύπων πετρελαίου που εξάγει στην Ασία
Οι υψηλότερες τιμές του αργού της Σαουδικής Αραβίας και τα εξασθενημένα περιθώρια διύλισης αναμένεται να οδηγήσουν τα κινεζικά διυλιστήρια στην επεξεργασία μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου από τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Με βάση το Reuters, αυτόν τον μήνα η Κίνα πρόκειται να αγοράσει συνολικά 45 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού, ενώ τον επόμενο μήνα ο όγκος αναμένεται να μειωθεί κατά 5,8 εκατ. βαρέλια, με τη χαμηλότερη προσφορά να αφορά κυρίως τις ποιότητες αργού Arab Medium και Arab Heavy.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Saudi Aramco αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) όλων των τύπων πετρελαίου που εξάγει στην Ασία, με το Arab Light, να γίνεται ακριβότερο τον Ιούνιο κατά 0,90 δολάρια το βαρέλι.  

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη για την αγορά και τα διυλιστήρια στην Ασία, τα οποία είχαν προβλέψει ότι η Aramco, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του Arab Light για την Ασία τον Ιούνιο κατά 0,70-0,90 δολάρια σε σχεδόν 3 δολάρια το βαρέλι.

Στενότερη η προσφορά αργού

Η αύξηση, μετά τις ανεβασμένες τιμές στη Μέση Ανατολή αυτό το μήνα, έχει πλέον ανεβάσει την τιμή του Arab Light στο υψηλότερο premium έναντι του δείκτη αναφοράς Ομάν/Ντουμπάι εδώ και πέντε μήνες.

Η νέα τιμή για ένα βαρέλι Arab Light διαμορφώνεται στα 2,90 δολάρια πάνω από το σημείο αναφοράς Ομάν/Ντουμπάι, γεγονός που σηματοδοτεί μια στενότερη προσφορά αργού, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson, σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής για τις ασιατικές παραδόσεις σαουδαραβικού αργού είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους των κινεζικών διυλιστηρίων, ιδίως σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση ντίζελ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης