Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πρωταγωνιστεί η Κίνα στο ρωσικό παιχνίδι αλουμινίου το οποίο ελέγχει το LME

Πρωταγωνιστεί η Κίνα στο ρωσικό παιχνίδι αλουμινίου το οποίο ελέγχει το LME
Η ασιατική χώρα απορροφά το πλεονάζον μέταλλο της Ρωσίας που υπάρχει στην αγορά προσφέροντας διέξοδο

(upd 9/5/2024) Απέδωσε καρπούς… (προς το παρόν) η προειδοποίηση της London Metals Exchange (LME) προς όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν τις νέες κυρώσεις για το ρωσικό αλουμίνιο.

Συγκεκριμένα οι έμποροι στράφηκαν στα αποθέματα αλουμινίου της ρωσικής επωνυμίας της LME αφού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσαν στα χρηματιστήρια να παραδίδουν ρωσικό μέταλλο που παράγεται μετά τις 12 Απριλίου.

Στο παιχνίδι… μπήκε πλέον και η Κίνα η οποία εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πρωτογενούς αλουμινίου πέρυσι (από 462.000 το 2022), δείχνοντας ότι μπορεί να απορροφήσει ό,τι δεν αγοράζει η Δύση, δηλ. την πλεονάζουσα ποσότητα.

Ακύρωση της μισής εγγεγραμμένης χωρητικότητας

Πάνω από το ήμισυ της εγγεγραμμένης χωρητικότητας ακυρώθηκε την επόμενη εβδομάδα, που προοριζόταν για μια δημιουργική περίοδο που θα το έδινε εκ νέου εγγύηση υπό πιο περιοριστικούς όρους συναλλαγών και θα κλειδωνόταν σε μια προσοδοφόρα συμφωνία αποθήκης μοιρασμού ενοικίων.

Ένα σημαντικό ποσό αυτής της ακυρωθείσας μετοχής μεταφέρθηκε ξανά στο warrant LME την περασμένη εβδομάδα, αφού το χρηματιστήριο τροποποίησε τους νέους του κανόνες σχετικά με την παράδοση μετάλλων στη Ρωσία.

Η κρίση αποφεύχθηκε, αν και μένει να δούμε αν υπάρχουν περισσότερες ανατροπές στη μακροχρόνια ιστορία του ρωσικού αλουμινίου του LME.


Στο λιμάνι Gwangyang τα αποθέματα LME

Η επιδρομή των αποθεμάτων LME επικεντρώθηκε στο λιμάνι Gwangyang της Νότιας Κορέας, όπου ακυρώθηκαν 109.125 μετρικοί τόνοι αποθέματος αλουμινίου την εβδομάδα της 15ης Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων 79.850 τόνων στις 15 Απριλίου.

Στα τέλη Μαρτίου πάνω από το 90% όλων των warrants (κινητές αξίες, ελεύθερα μεταβιβάσιμες, οι οποίες εισάγονται στη δευτερογενή αγορά προς διαπραγμάτευση ταυτόχρονα με τις νέες μετοχές που θα προέλθουν από την ΑΜΚ) της LME ήταν μέταλλο ρωσικής επωνυμίας και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο Gwangyang το οποίο κατέχει περίπου το μισό του συνόλου των εγγεγραμμένων αποθεμάτων.

Τέτοια warrants (ήδη σε ανταλλαγή κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης των κυρώσεων), μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα.

Αν ελήφθησαν εκτός εντάλματος και παραδόθηκαν πίσω στο LME, θα είχαν περιορισμούς στους πολίτες ή σε νομικά πρόσωπα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να τα ακυρώσουν εκ νέου ή να λάβουν φυσική παράδοση.

Το ανταλλακτήριο υπενθύμισε επίσης στους χειριστές αποθηκών ότι δεν επιτρέπονται οι συμφωνίες κοινής χρήσης ενοικίων, εάν χρησιμεύουν στον περιορισμό της δυνατότητας των μελλοντικών ιδιοκτητών να λαμβάνουν φυσική παράδοση, κάτι που φαίνεται να ήταν η προϋπόθεση αυτού του συγκεκριμένου παιχνιδιού αποθήκευσης.

Η ρυθμιστική υπενθύμιση φαίνεται να είχε αντίκτυπο με την εκ νέου εγγύηση 88.625 τόνων αλουμινίου στο Gwangyang την 1η Μαΐου.


Ενδέχεται να τελειώσει το αλουμίνιο της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος του ρωσικού έπους αλουμινίου του LME το οποίο τρέχει από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων, που χαράσσει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του μετάλλου που παράγεται πριν και μετά τις 13 Απριλίου, θα άρει την πίεση στο χρηματιστήριο να κάνει τη δική του έκκληση για την απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου.

Εξαιρουμένης του ανακατέματος στο Gwangyang, έχουν σημειωθεί σχεδόν 106.000 τόνοι καθαρών νέων ακυρώσεων από τις 12 Απριλίου.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το ρωσικό μέταλλο που είχε αποθηκευτεί εκτός αγοράς πριν από τις 13 Απριλίου να έλκεται στην αποθήκευση LME, κάτι που το ίδιο το χρηματιστήριο είπε ότι ήταν ένα πιθανό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά αυτό που το LME αποκαλεί «εκτός αγοράς» αποθέματα ήταν 737.000 τόνοι στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μηνιαία ενημέρωση ανταλλαγής.

Δεδομένου ότι η ρωσική Rusal είναι ένας τόσο μεγάλος παραγωγός με πωλήσεις 4,2 εκατομμυρίων τόνων το 2023, τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του σκιώδους αποθέματος είναι πιθανώς ρωσικό μέταλλο. 
Κίνα.JPG
Η Κίνα δίνει ανάσα... στην αγορά

Το LME είναι τυχερό διότι παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές και πολλοί δυτικοί καταναλωτές αυτοκυρώνονται, το ρωσικό αλουμίνιο εξακολουθεί να βρίσκει ένα φυσικό σπίτι.

Ειδικότερα η Κίνα απορροφά ό,τι η Δύση δεν θα αγοράσει.

Η χώρα εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πρωτογενούς αλουμινίου πέρυσι, από 462.000 το 2022. Πράγματι, το ρωσικό μέταλλο αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα των συνολικών εισαγωγών.

Η ροή συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι ρωσικές εισαγωγές ανήλθαν σε 392.000 τόνους, αντίστοιχες με τον ρυθμό των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Αν και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου στον κόσμο, το τεράστιο δίκτυο μεταλλουργείων της αντιμετωπίζει τώρα το ανώτατο όριο χωρητικότητας της κυβέρνησης των 45 εκατομμυρίων τόνων.

Με περιορισμένο πεδίο για την κατασκευή νέων μεταλλουργείων, εκτός από την αντικατάσταση παλαιότερης δυναμικότητας, η χώρα φαίνεται ικανή να απορροφήσει μια αυξανόμενη ποσότητα εισαγόμενου ρωσικού μετάλλου.

Η παραγωγή της Rusal είναι αλουμίνιο χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια της Σιβηρίας, γεγονός που πιθανότατα το καθιστά ελκυστικό ως πηγή πρώτης ύλης για τους κατασκευαστές προϊόντων της Κίνας.

Η όρεξη της Κίνας για ρωσικό μέταλλο προσφέρει μια διέξοδο στην αγορά τόσο για νέα παραγωγή όσο και για παλαιότερη παραγωγή που διαφορετικά θα μπορούσε να έλκεται προς την αποθήκευση LME.
Ωστόσο, μένει να δούμε αν αυτό θα αποτρέψει περισσότερες ανακατώσεις της ρωσικής συσκευασίας αλουμινίου της LME.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης