Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η «G7» αντικαθιστά τον άνθρακα με ΑΠΕ (euractiv)

Η «G7» αντικαθιστά τον άνθρακα με ΑΠΕ (euractiv)

Το 2023 οι ΑΠΕ ξεπέρασαν το 30% της παγκόσμιας ενέργειας - Στην κορυφή της απανθρακοποίησης η ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Νέα κατάσταση πάει να διαμορφώσει η «G7» (διακυβερνητικό πολιτικό και οικονομικό φόρουμ που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες) στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), άνθρακα και βιομηχανίας γενικότερα, μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των υπουργών των μελών της.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν (οι υπουργοί της G7) για να περιορίσουν τον άνθρακα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030 στην Ιταλία, κεντρίζοντας τις προσδοκίες των περιβαλλοντολόγων.

Ως γνωστόν ο άνθρακας είναι ο χειρότερος ρυπαντής. Αντιπροσωπεύει το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κάθε χρόνο, ο ανθρακίτης, ο ασφαλτούχος άνθρακας και ο λιγνίτης προκαλούν σημαντική ζημιά στο κλίμα.

Το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο πίεσε για τον τερματισμό του άνθρακα στην COP26 (Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή) με περιορισμένη επιτυχία. Μάλιστα γιορτάστηκε… η ένταξη των ΗΠΑ στη «Powering Past Coal Alliance» στο COP28 τον Δεκέμβριο του 2023.

 

Οι 2 πλευρές του άνθρακα

Όπως πάντα με τον άνθρακα, υπάρχουν 2 όψεις στην ιστορία.

Η μία είναι η πτώση του μεριδίου του μαύρου βράχου στην παραγωγή ενέργειας.

Η άλλη είναι τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από τον πειρασμό της φθηνής και εύκολης ισχύος.

Η ανοδική περίπτωση για το κλίμα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βαδίζουν… σε καλό δρόμο για να πάρουν το «στέμμα της εξουσίας» από τον άνθρακα.

 

Συνέπειες για τις χώρες

Με τη συμφωνία της G7, η 3η και η 4η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αντίστοιχα) βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ακόμα κι αν η ρήτρα της G7 δεν είναι τόσο έτοιμα όσο έλπιζαν οι ακτιβιστές για το κλίμα.

Η δέσμευση της Ιαπωνίας να χάσει τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για την ευρύτερη Ασία, όπου η Ινδονησία και η Νότια Κορέα καταλαμβάνουν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Αμφότεροι ακολουθούν κατά κάποιο τρόπο τον αναπτυξιακό δρόμο που επέλεξαν οι Ιάπωνες. Αυτός είναι η μεταποίηση σε συνδυασμό με την ενέργεια από άνθρακα.

Μόλις η κυβέρνηση εγκαταλείψει τα άστοχα σχέδιά της να συνυπολογίσει άνθρακα με αμμωνία, η καθαρή ενέργεια θα κερδίσει στην Ιαπωνία  δημιουργώντας χώρο για τη Σεούλ και την Τζακάρτα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.


Το 2023 οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα

Αυτό αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση. Η «δεξαμενή σκέψης» καθαρής ενέργειας Ember διαπίστωσε ότι ενώ ο άνθρακας παρήγαγε το 35% της παγκόσμιας ενέργειας το 2023, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν το 30%, για πρώτη φορά εκείνο το έτος.

Δεδομένων των άνω του μέσου όρου υδροηλεκτρικών αποδόσεων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον άνθρακα πριν από το 2025.

«Το 2023 ήταν πιθανότατα μια σημαντική καμπή στην ιστορία της ενέργειας», λέει ο Dave Jones (Global Insights Director Program της Ember).


Τα πρωτεία της ΕΕ στην πτώση χρήσης άνθρακα

Πουθενά δεν φαίνεται αυτό τόσο καλά όσο στην ΕΕ, όπου ο άνθρακας έπεσε στο χαμηλότερο μερίδιό του στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας (12% το 2023) σε σύγκριση με το 2022 που η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε 25%.

Στον 8ο μεγαλύτερο καυστήρα άνθρακα στον κόσμο (Νότια Αφρική), η ηλιακή ενέργεια βοήθησε την εταιρεία κοινής ωφέλειας Eskom να αποφύγει τις καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος για τις οποίες η χώρα έχει γίνει διαβόητη.

Ωστόσο, πολιτικοί της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η απεριόριστη καύση ντίζελ είναι η πραγματική αιτία, ενισχύοντας την κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Αυτό αφήνει την Κίνα με το 55% (εκπληκτικό ποσοστό) της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από άνθρακα πέρυσι.

Έτσι η πιο πτωτική περίπτωση για το κλίμα, υποστηρίζει ότι η μετάβαση από τον άνθρακα μπορεί να είναι πολύ πιο αργή.

Οι πολιτικές δεσμεύσεις για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να υπερισχύουν των σκληρών οικονομικών.

Συγκεκριμένα, της μεγάλης επένδυσης που απαιτείται για την ταχεία μετάβαση από τον φτηνό και άμεσα διαθέσιμο άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης