Ενέργεια

Τρία ενεργειακά projects με υπογραφή Κοπελούζου βγάζουν την Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση

Τρία ενεργειακά projects με υπογραφή Κοπελούζου βγάζουν την Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση

Θεωρείται βέβαιο πως θα καταχωρηθούν στη λίστα των ενεργειακών projects της δεκαετίας

 

Διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη, η Ελλάδα κατάφερε να βγει όχι μόνο αλώβητη αλλά και ενισχυμένη από την ενεργειακή κρίση, που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Σήμερα, δύο έτη μετά, η χώρα έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή έχει μετατρέψει το ενεργειακό αποτύπωμά της από χώρα που εισήγαγε ενέργεια, σε χώρα που εξάγει.

Ο κομβικός ρόλος τριών projects

Στη μετάβαση σ' ένα περιβάλλον ενεργειακής ασφάλειας -με οικονομικές τιμές για τους καταναλωτές και φθηνή πράσινη ενέργεια για τις βιομηχανίες- κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τρία μεγάλα projects: το terminal με το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην ίδια πόλη και η μεγαλειώδης ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο των μελετών.

Και τα τρία έργα είναι βέβαιο πως θα καταχωρηθούν στη λίστα των ενεργειακών projects της δεκαετίας, αφού χαράσσουν ένα νέο αναπτυξιακό μονοπάτι για την ενεργειακή πορεία της χώρας, που συνδυάζει τα γεωστρατηγικά και τα πολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κοινή υπογραφή

Και τα τρία έργα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όταν σχεδιάστηκαν ήταν μπροστά από την εποχή τους και έχουν όλα την υπογραφή ενός επιχειρηματία. Κανείς για παράδειγμα δεν περίμενε το 2008 ότι η Ευρώπη θα αποφάσιζε να διευρύνει τον ενεργειακό της πλουραλισμό ταυτόχρονα με το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων και σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα έφτανε την ίδια εποχή να παραδίδει ενέργεια στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Πρόκειται για έργα που και τα τρία φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Κοπελούζου, ενός ανθρώπου που συνδέει το επιχειρηματικό δαιμόνιο με τη δημιουργία εθνικών υπεραξιών μέσα από έργα που ανοίγουν νέες προοπτικές στην εθνική οικονομία.

Η Βόρεια Ελλάδα, ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Έτσι σήμερα με τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης που ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολη) που μπαίνει σε εμπορική λειτουργία τον επόμενο μήνα, η Βόρεια Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Ενώ σε λίγα χρόνια από τώρα η Ηλεκτρική Διασύνδεση με την Αίγυπτο θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτή την ενεργειακή «λεωφόρο» η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, αλλάζοντας όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τον ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης